Arama

Padişahların şehre açılan gizli yolu: At Rampası

"Fikriyat ile geziyoruz!" serimizde bu hafta, Topkapı Sarayı'nın uzun süre kapalı bölümlerinden biri olan ve geçtiğimiz günlerde ziyarete açılan "At Rampası"nı ziyaret ettik. Osmanlı döneminde padişahlar, halkın arasına karışmak istediklerinde tebdil-i kıyafete bürünerek bu gizli yolu kullanıyorlardı. Peki, bu özel yolun tarihteki önemi neydi? En çok hangi padişahlar tarafından tercih ediliyor ve nasıl geçiş sağlıyorlardı? Özel gezi videomuz ve Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu'nun Fikriyat'a özel açıklamaları ile bu soruların cevabını ve daha fazlasını sizlerle buluşturuyoruz.

Adalet Kulesi

👉 İşte, adaleti sağlamayı kendilerine düstur edinen Osmanlı padişahlarının, bu kulenin yanından geçiş sağlayarak halkına ulaşması da sembolik bir anlamı ihtiva ediyordu.

📍Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, yolun hangi amaçla kullanıldığı, önemi, en çok hangi padişahlar tarafından tercih edildiği ve bu bölüm için alınan güvenlik önlemleri gibi pek çok detayı, Fikriyat için değerlendirdi.

  • 6
  • 18
PADİŞAHLAR BU YOL VASITASIYLA ŞEHRE NASIL ULAŞIYORDU?
PADİŞAHLAR BU YOL VASITASIYLA ŞEHRE NASIL ULAŞIYORDU?

📍 "Derviş, tüccar ya da asker kıyafetine bürünen padişahlar, özel hayatlarını sürdürdükleri Harem'in yüksek girişli 'biniş yeri'nde atlarına biniyorlardı." diyen Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, şöyle devam etti:

📍 "Padişahlar, Nisa Suresi'nin adalet hakkındaki 58. ayetinin yazılı olduğu Perde Kapısı vasıtasıyla At Rampası bölümünden Şal Kapısı'na ulaşarak Gülhane'ye iniyor ve şehre giriş yapıyorlardı.

Gülhane'deki kültür hazinesi 5 müze

Şal Kapısı

Ardından şehir halkının nasıl yaşadığını bizâtihi müşahede ediyorlardı. Halkı izledikten ve ahvale dair fikirler edindikten sonra yine bu yol vasıtasıyla Saray'a geri dönüyorlardı."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN