▶ Peygamber Efendimizin (SAV) mescidi tekrar inşasından sonra Ömer b. Abdülaziz, Mescid-i Kubâ'nın duvarlarını yontma taş, kireç ve mozaikler kullanarak yeniletti.
Ömer b. Abdülaziz: Ömer bin Abdülaziz Emevi halifelerinin sekizincisidir. Mısır valisi Abdülaziz bin Mervan'ın oğludur. Adaletle valilik yapan Ömer bin Abdülaziz'in ünü her tarafa yayılmıştır.
▶ Kanûnî Sultan Süleyman, 950'de Kubâ Mescidi'nin tavan ve minaresini yıktırıp yeniden inşa ettirdi.
Kanûnî Sultan Süleyman: Osmanlı İmparatorluğunun en uzun süre tahtta kalan ve en büyük padişahı.
▶ 1111'de ise mescidin eskiyen duvar ve minaresini yenileten II. Mustafa, mescidin üzerine dört direkli bir kubbe, mescidin dışına da sebil ve abdest alma yerleri yaptırdı. Buradaki kumlukta su ihtiyacını karşılamak için de derin kuyular kazdırıldı.
II. Mustafa: Osmanlı İmparatorluğunun 22. padişahıdır. Babası ise 39 yıl boyunca hüküm süren IV. Murad'dır. En önemli özelliği ise ordu ile birlikte sefere çıkan son padişah olmasıdır.
▶ Önemli bir çalışma da 1829'da II. Mahmud zamanında gerçekleştirildi. Mescid 1985'te yenilenmek üzere tamamen yıkılmadan önce batı duvarındaki kapının cephesine Osmanlı tuğraları, Tevbe suresi 108. ayetle birlikte, II. Mahmud'un tamiratına dair kitâbe yer aldı.
II. Mahmud: Osmanlı Devletinin 30. padişahıdır. Babası I. Abdülhamid, annesi Nakşidil Sultan'dır. 109. İslam halifesi olan II. Mahmut, 31 yıl boyunca tahtta kaldı. Kanuni Sultan Süleyman, Orhan Gazi ve Fatih Sultan Mehmet'ten sonra en uzun süre tahtta kalan padişahlardan biri oldu.
▶ Bu imar sırasında Mescid-i Kubâ'nın duvarları yenilendi, üst kısmı düz, ahşap tavan yerine; sütunlar üzerinde kemerlere oturan ve basık yarım küre kubbelerden oluşan bir tavanla örtüldü.
▶ Planda arka kısımdaki çift sıra sütunlu revak tek sıraya düşürüldü, böylece yapı İstanbul'daki selâtin camilerinin revaklı düzenine benzetilmeye çalışıldı.
Kanuni Sultan Süleyman hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayın