Arama

Şanlı bir direniş: Plevne

Plevne Muharebeleri, Osmanlı'nın en önemli direniş mücadelelerindendir. II. Abdülhamid, bu savaşlarda savunma alanına getirdiği yenilikler ve gösterdiği üstün başarılardan ötürü Osman Paşa'ya "gazi" unvanı vermiştir. Plevne'deki savunma, Avrupa'da büyük yankı uyandırmasının yanında Osmanlı'da direniş ruhunu açığa çıkararak halkta büyük bir coşku uyandırması açısından da değerlidir.

🔸 Ruslar'ın bu sırada asker sayısı yaklaşık 60.000'e ulaşmıştı. Osman Paşa'nın kuvvetleri ise 33.000 muharipten ibaretti.

🔸 18 Temmuz sabahı başlayan muharebe, güneş batıncaya kadar sürdü ve Ruslar çekilmek durumunda kaldı. Osman Paşa ikinci günü akşam üzeri birliklerine karşı taarruz emrini verdi ve yirmi altı saat süren savaş neticesinde Ruslar'ın bozguna uğramasıyla sonuçlandı.

🔸 Kaçan Rus askerlerinin peşinden giden süvari birliği yakaladıklarını öldürürken askerlerin bir bölümü de Osma deresine düşüp yaşamını yitirdi. Osman Paşa'nın galibiyet havadisi İstanbul'da sevinç ve coşkuyla karşılandı.

🔸 Osman Paşa'ya II. Abdülhamid tarafından Osmaniye Nişanı, kabzası altın bir kılıç, bir çift dürbün ve bir çift revolver hediye edildi. Osman Paşa'nın II. Plevne Savaşı'ndaki başarısında ordusunun savunma stratejileri büyük önem taşır.

Balkanların Çehresini Değiştiren Savaş: 93 Harbi

🔸 Topları istihkâmlara yerleştirerek âdeta seyyar tabyalar oluşturması etkili atışlar gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Askerlerini toprak siperler arkasına gizleyerek onların düşman ateşinden korunmasını sağlamıştır.Osman Paşa'nın savunma savaşı stratejisine yeni ögeler getirdiği daha kuşatmanın başlarında görülmüştü.

🔸 Osman Paşa ordusunun modern tüfekler ve çok sayıda cephane ile teçhiz edilmiş olması, Rus askerlerinin ellerinde seri ateşlenmeyen eski üretim silahların olması da bu başarıya katkı sağlamıştır.

🔸 Osman Paşa'nın raporunda II. Plevne Savaşı'nın Ruslar'a 8000'i aşkın ölü ve bu sayının üç katı yaralıya mâl olduğu belirtmiştir. Yine aynı rapora göre Osman Paşa birliklerinden 100 şehit, 300 yaralı vermişti.

🔸 Gazi Osman Paşa, bu zaferlerin ardından Rus ordusuna karşı en büyük zaferi 11 Eylül 1877'de III. Plevne Muharebesi'nde kazanmıştır. Yenilgi sonucunda Rus liderleri ümitsizliğe düşmüş, Grandük Nikola Tuna'nın gerisine çekilmeyi bile teklif etmiştir. Fakat imparator ve savaş bakanı onu bu fikrinden vazgeçirmiştir.

🔸 Rumen ordusunun da katılımıyla 100.000'i geçen Ruslar'ın 432 topu bulunuyordu. 7 Eylül sabahından 11 Eylül sabahına kadar gece gündüz yapılan şiddetli top atışının sonrasında 11 Eylül günü Rus ordusunun gün boyu devam eden saldırıları da başarısızlıkla sonuçlandı.

  • 10
  • 12

🔸 Bu yenilgi sonucunda Ruslar, büyük bir çaresizlik yaşadılar ve Niğbolu-Rusçuk-Şıpka arasında mahsur kaldılar. Zafer şerefine II. Abdülhamid, bir telgraf çekerek ve çeşitli hediyeler ile Osman Paşa'yı kutladı ve ona "gazi" unvanını verdi.

🔸 Ruslar, III. Plevne Savaşı'nın ardından bölgenin savaş yoluyla ele geçirilemeyeceğini anladı. Bundan dolayı kuşatma çalışmalarının başlatılması kararını aldılar. General Totleben komutanlığında Plevne bütünüyle kuşatma altına alındı.

Dünya Tarihinin En İlginç Savaşı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN