Arama

Rene Guenon'un "Doğu ve Batı" kitabından ufuk açıcı tespitler

Yirminci yüzyılın önde gelen müütefekkirlerinden Rene Guenon ya da Müslüman olduktan sonra aldığı ismiyle Abdulvahid Yahya, modern çağa karşı getirdiği sarsıcı eleştirilerle öne çıkan bir isim oldu. Fikir ve sanat çevrelerini derinden etkileyen Yahya, eserleri ile okuyucularına sorgulayıcı ve meselelerin derinine nüfuz etme çabasında olan bir bakış açısı sundu. Sizler için Rene Guenon'un "Doğu ve Batı" adlı iki ayrı medeniyeti tenkit ve karşılaştırmalı olarak ele alan ufuk açıcı eserinden öne çıkan tespitleri bir araya getirdik.

"Doğulular fırsat bulduklarında ve bu zahmete katlandıklarında, Batı'nın kendine has bilgilerine nüfuz etmekte ve bunları anlamakta pek güçlük çekmezler, çünkü alabildiğine engin ve derin nazarî düşüncelere alışıktırlar."

Renè Guènon

Şerif Mardin'in Türk Modernleşmesi eserinden alıntılar

"Avrupalılar kendi ilimlerine öyle iman etmişlerdir ki, bu ilmin itibarına itiraz edilemeyeceğine inanır, en önemsiz buluşları karşısında, diğer milletlerin hayretten donakalacaklarını sanırlar.

Renè Guènon

Erol Güngör'ün Ahlak Psikolojisi ve Sosyal Ahlak kitabından tespitler

"Doğulular da onlar gibi düşünsün. Başka düşünce tarzları olabileceğini akıllarına bile getiremezler; böyle dar kafalıdırlar işte…"

Renè Guènon

Tarihi bir kaynak olarak Selimnâme

"Duygu ile maddeyi birbirine zıt görenler, birinin gelişmesini öbürünün ortalığı istilâ etmemesi için bir denge unsuru gibi kullanmak isteyenler ve birbirini tamamlayan bu iki öğe arasında mümkün mertebe istikrarlı bir dengeyi ideal dürüm olarak kabul edenler olduğunu çok iyi biliyoruz."

Renè Guènon

İsmet Özel'in Bakanlar ve Görenler kitabından altı çizili cümleler

"Batı ilmini bütünlüğü içinde ve en aslî veçheleriyle düşünürsek, bu ilmi, temsilcilerinin, hiç fark gözetmeden herkese öğretilebileceğini iddia etmesi de bariz bir bayağılığın işaretidir."

Renè Guènon

Katip Çelebi'nin başyapıtı: Mizanü'l Hak

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN