Renklendirilmiş fotoğraflarla II. Dünya Savaşı yolculuğu
1939'dan 1945'e kadar süren, İkinci Dünya Savaşı'nda milyonlarca insan yaşamını yitirdi ve insanlık tarihinin en büyük, en kanlı savaşı oldu. Savaş, dünya çapında tahminen 65 milyon ölümle sonuçlandı. Peki, İkinci Dünya Savaşı nasıl sona erdi? ABD savaşa yatırım yaptı mı? Savaş hangi hastalıklara neden oldu? Sizleri, renklendirilmiş fotoğraflar ile II. Dünya Savaşı yolculuğuna çıkartıyoruz.
Giriş Tarihi: 26.09.2019
09:12
Güncelleme Tarihi: 19.11.2019
18:54
NÜKLEER ETKİLER UZUN YILLAR SÜRDÜ
1945'te Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attığı atom bombalarının yol açtığı sağlık riskleri, savaştan sonraki uzun yıllar tehlikesini sürdürdü.
Bombaların nükleer etkileri, çok sayıda insanın vücudunda şekil bozukluğu, sakatlık ve başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara sebep oldu.
İkinci Dünya Savaşı'ndan İttifak Devletleri'nin galip çıkması, Avrupa'da Nazi Almanyasının yarattığı tehlikeyi bertaraf etmeyi başardı. Savaşın sonunda Sovyetler Birliği'nin ve komünist ideolojinin güçlenmesi ise yeni bir dünya düzenini ortaya çıkardı.
1943-1945 yıllarında "Büyük Üçlü" olarak adlandırılan ABD, Sovyetler Birliği ve İngiltere arasında gerçekleşen Tahran, Moskova, Yalta ve Potsdam konferanslarında yeni dünya haritası adeta bu üç ülkelerin liderleri tarafından çizildi.
YENİ BİR DÜNYA DÜZENİ ORTAYA ÇIKTI
Avrupa'da Romanya, Yugoslavya, Macaristan, Bulgaristan ile Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya Sovyetler Birliği hakimiyetine geçerken Batı Avrupa'nın kontrolü ABD ve İngiltere'de kaldı.
Almanya, savaşın ardından ikiye bölünerek 4 farklı devlet tarafından paylaşıldı. Doğu Almanya'da Sovyetler Birliği hakim olurken İngiltere, ABD ve Fransa da Batı Almanya'da farklı bölgeleri kontrolüne aldı.
Savaşın ardından Sovyetler Birliğinin Avrupa'da yayılmacı politikasını devam ettirmesi, ilerleyen yıllarda dünyayı iki kutuplu bir hale getirecek sürecin temellerini attı.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ BAŞLADI
Bu durum, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından süper güç haline gelen ABD'nin dünya lideri rolünü İngiltere'den devralması ve Sovyetler Birliği'nin karşısına Batı blokunu temsil eden tek süper güç olarak çıkması sonucunu getirdi.
Böylece 1950'li yıllardan itibaren Sovyetler Birliği ile ABD'nin başını çektiği Batı bloku arasında uzun yıllar sürecek Soğuk Savaş dönemi başladı.