Arama

Rumeli Kavağı Kalesi'nin Hikayesi

İstanbul Boğazı'nı Karadeniz ile birleştiren Rumeli Kavağı Kalesi, 12. yüzyılda Bizans tarafından inşa edilir. Bulunduğu konum ve iklim şartları nedeniyle yıllar içinde hasar gören yapı, her dönem çeşitli yenileme çalışmaları geçirir. Osmanlı döneminde de onarımı yapılan kale, tarih sahnesinin önemli noktalarından, tanıklarından biridir. Sizin için asırlara meydan okuyan Rumeli Kavağı Kalesi'nin hikayesini araştırdık.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

🔸 1783 senesi Sultan I. Abdülhamid döneminde kale tekrar yenilenir. Yıllara meydan okuyan kale, eski yapısı ve konumu itibari ile rüzgara yenik düşerek sürekli bir onarım halindedir.

🔸 Kaynaklara göre son onarım çalışması III. Selim döneminde Fransız bir mimar tarafından yapılır. Günümüze bu haliyle ulaşan kale giriş, oldukça hasarlı olan kemerli bir kapıdan gerçekleştirilir.

(x) Bin yıl öncesine yolculuk: İslam Medeniyetleri Müzesi

🔸 Eşsiz manzarası ile seyir zevki sunan 55x70 metre boyutlarındaki kale, yığma taş ile inşa edilir. Polikhion, Asomaton, İmros gibi isimlerle de bilinen yapının kemer ve kubbesinde tuğla kullanılmıştır.

(x) Özgürlük Heykeli'nin gerçek hikayesi

🔸 Doğu ve batıda bulunan duvarlarında, sekizgen şeklinde iki kule yer alır. Avlunun güneyinde ise sarnıç ve kaleye dair kalıntılar mevcuttur.

🔸 Yıllar içinde ciddi hasar alsa da kale tüm ihtişamı ile ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Boğazın en kuzeyinde yer alan tarihi yapı bu yönü ile tarihçilerin de ilgisine mazhar oluyor.

🔸 Asırlardır ayakta olan kale, her dönem çeşitli tadilatlar ile bugünlere gelir. İnsanların ziyaret noktalarından biri olan yapı, bakım ve onarıma ihtiyaç duymakta, tarihi bir değer olarak koruma altına alınmayı bekliyor.

(x) Kudüs'te Osmanlı izleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN