Sağlıklı bir yaşam için hastalıklara karşı temel beslenme kuralları
Gelişen dünya ile farklılaşan yaşam tarzı; hareketsizlik, düzensiz beslenme, kilo alımı gibi pek çok olumsuz durumu beraberinde getirse de bazı hastalıklar, yaşam tarzının değiştirilmesi ile önlenebilir. İnsanların yaşamını sürdürebilmesi için önemli bir yere sahip olan sağlığın korunması öncelikle bireylerin kendi bilincini geliştirmesi ile mümkün olur. Sizler için hastalıklarda dikkat edilmesi gereken beslenme kurallarını derledik.
Giriş Tarihi: 16.01.2020
16:58
Güncelleme Tarihi: 01.09.2023
11:33
🔹 İdeal vücut ağırlığınızı koruyun. Fazla kilo ile beraberinde gelen aşırı yağ, kalp hastalığı riskini artırır. Bu nedenle vücut ağırlığınızı dengede tutun.
🔹 Sigaradan uzak durun. Sigara, kan basıncını ve kalp atım hızını artırır. Kalp hastalıklarının oluşumunda önemli bir risk faktörü olduğu için uzak durulmalıdır.
🔹 Düzenli olarak spor yapın. Fiziksel aktivitelerinizi artırmanız kalp sağlığına olumlu katkıda bulunur. Bisiklet binebilir, yürüyüş veya hafif koşu yapabilirsiniz.
İnsan vücudu hakkında genel kültürünüzü arttıracak ilginç bilgiler
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer) hastalığı
🔹 Bu hastalık, akciğeri geri dönüşümsüz olarak tıkar . KOAH'ta havayollarında meydana gelen değişiklikler, sürekli ilerleyici bir karakter gösterir.
🔹 Tüm dünyada ve ülkemizde çok yaygın görülen KOAH , çoğunlukla sigaraya bağlı olarak gelişiyor. Ülkemizde en önemli üçüncü ölüm nedeni olan KOAH'tan her yıl yaklaşık 150 bin kişi hayatını kaybediyor.
Stres yaptığınızda vücudumuzda neler oluyor?
KOAH oluşmasının nedenleri
🔹 KOAH hastalığının oluşumunda; odun, tezek, kök benzeri yakıtların yanmasına bağlı olarak gelişen iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı iş yerlerinde çalışmak en önemli çevresel risk faktörlerindendir.
🔹 Sigara kullanımının yanında, dış ortamdaki hava kirliliği de KOAH gelişimi ve hastalığın alevlenmesinde önemli rol oynar.
🔹 KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenip tedavi edilmesi mümkündür. KOAH'da, günlük yaşam ve beslenme düzeninin dengelenmesi, nefes açısından önemlidir. Bir KOAH hastası, ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığı korumalı dır.
🔹 KOAH'lı hastaların tedavisinde kullanılan ilaç ve tedavi yöntemleri, kişinin enerji ve sıvı gereksinimini etkiler. KOAH'lı hastalarda, genel olarak besin tüketimi düşüktür. Özellikle sabahları belirginleşen baş ağrısı, kandaki aşırı karbondioksit e bağlı olarak görülen rahatsızlık besin tüketimi yönünden olumsuz etkiler.
Sık tüketilen besinlerin bilinmeyen faydaları!
KOAH hastaları nasıl beslenmeli?
🔹 Karbonhidrat: Günlük enerjinin karbonhidrattan gelen oranı %40-55 olmalıdır. Vücutta biriken karbondioksit solunum güçlüklerine neden olur. Bu nedenle de karbonhidrat alımı sınırlandırılmalıdır.
🔹 Yağ : Günlük enerjinin yağdan gelen oranı %30-45 olmalıdır. Palm yağı, et, sakatat, kümes hayvanlarının derisi, yumurta, peynir, süt, tereyağı gibi doymuş yağlardan kaçınılmalıdır.
🔹 Protein: Günlük enerjinin proteinden gelen oranı %15-20 olmalıdır. Akciğer dokusunun korunması için protein önemlidir.
Halsizliği gideren besinler nelerdir? Enerji veren yiyecekler