Sakarya Meydan Muharebesi: Türk Bağımsızlık Savaşı'nda Dönüm Noktası
Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı'nın kritik bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Bu zaferle, 1683 Viyana Muharebesi'nden bu yana devam eden Batı karşısındaki gerileme durdurulmuş oldu. 22 gün boyunca süren yoğun çatışmaların ardından kazanılan bu zafer, Türk ordusunun çelik bir kale gibi düşmana karşı durduğu tarihi bir savaş olarak hafızalara kazındı. Türk ordusunun Sakarya Nehri'nin batısına kadar geri püskürttüğü Yunan ordusu ve bütün dünya, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki kararlılık ve direnişini açıkça görmüş oldu.
Giriş Tarihi: 13.09.2023
15:19
🔹Sakarya ovasında karşı karşıya gelen iki ordu çok yoğun bir mücadeleye girişmişti. Birlik, ilk tutunabildiği yerde durmaya, çarpışmaya başladı. Türk ordusunun birçok askeri bu süreçte mevzisini savunma çabası içinde son nefesini verdi. Türk ordusunun amansız mücadelesi hem Yunan askerlerinin hem de İtilaf Devletleri'nin moralini bozdu. Bir an evvel sonuca ulaşma çabası içerisine giren düşman ordusu topyekün saldırıya geçti. Düşman kuvvetleri, 23-30 Ağustos tarihlerindeki yoğun saldırılara rağmen Türk birliklerini kuşatamadı. Bunun üzerine Yunan birlikleri, kuvvetlerinin büyük kısmını kullanarak Türk cephesini merkezden Haymana istikametinde yarıp geçmeye çalıştı. 6 Eylül'e kadar bu taarruzlarını sürdürdüler ancak başarılı olamayınca savunma pozisyonlarını alarak bu bölgelerde beklemeye karar verdiler.
🔹 Türk ordusu, 10 Eylül'de başlattığı genel karşı taarruzla Yunan kuvvetlerini durdurdu. Bu durum karşısında Yunan birlikleri için yapılacak tek şey, geri çekilmekti. 13 Eylül'e gelindiğinde Sakarya Nehri'nin doğusunda tek bir Yunan askeri dahi kalmamıştı. Panik içinde kaçan birçok Yunan askeri Sakarya Nehri'nde boğuldu . Böylece 22 gün süren Sakarya Meydan Muharebesi, Türklerin zaferi yle sonuçlandı.
Genelkurmay arşivlerinden Sakarya Meydan Muharebesi
🔹 Sakarya Ovası, tarihte eşine az rastlanan bir milletin direnişine tanıklık etti. Sakarya Zaferi, Milli Mücadele'nin en önemli askeri olaylarından biri olarak kabul edildi ve 1683 Viyana Kuşatması'ndan bu yana devam eden geri çekilmeye son vererek Türk ilerleyişini başlattı. Savaş sonrası orduların kayıpları şu şekildeydi:
Türk ordusu: 5.713 şehit, 18.480 yaralı, 828 esir ve 14.268 kayıp. Yunan ordusu : 3.758 ölü, 18.955 yaralı, 354 kayıp.
🔹 13 Ekim 1921 günü, Bolşevikler ve Ankara Hükümeti arasında Sakarya Meydan Muharebesi'nin önemli sonuçlarına atıfta bulunarak Kars Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile daha önce Moskova Antlaşması'nda yer alan hükümleri kendi içinde geçerli saydılar. Bu sayede Türkiye'nin doğu sınırları kesin bir şekilde güvence altına alındı.
🔹 Sakarya Zaferi'nin ardından Fransa, İtilaf Devletleri ile olan ilişkilerini de gözden geçirdi. 20 Ekim 1921'de Ankara Antlaşması 'nı imzalayarak İtilaf Devletleri'nden ayrıldı ve TBMM'yi tanıdı. Bu antlaşma ile Türkiye'nin güney sınırları , Hatay-İskenderun dışında, bugünkü sınırları olarak kabul edildi. Bu sayede Güney Cephesi güvence altına alınınca Türk birlikleri Batı Cephesi 'ne kaydırıldı.
🔹 Başından beri Batı Anadolu'daki Yunan varlığından rahatsız olan İtalya , Sakarya Zaferi'nin ardından 1921 yılı sonuna kadar işgal ettikleri bölgeleri boşalttı lar.
🔹 İtilaf Devletleri ile yapılan siyasi anlaşmalar, Sevr Antlaşması 'nın geçerliliğini yitirmesi ne yol açtı. Sakarya'dan sonra Yunanların "Büyük Bizans'ın kurulması " gibi hayalleri Sakarya nehrinin sularına gömülmüş oldu.