Arama

Sanki Yedim Camii'nin ilginç hikayesi

İstanbul denilince akla ilk gelenlerden biri de yüzyıllardır şehrin siluetinin eşsiz parçaları olan camilerdir. Şehrin kimliğinin en önemli parçalarından biri olan camilerle ilgili bilgiler ise bu zenginlik karşısında ne yazık ki eksiktir. Hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımız camilerin başında gelen Sanki Yedim Camii'nin günümüze ulaşan ilginç bir hikayesi var. İşte küçük damlacıkların büyük göller meydana getirebileceğinin bir kanıtı olan Sanki Yedim Camii'nin öyküsü...

  • 6
  • 10
"SANKİ YEDİM (VARSAY Kİ YEDİM)"
SANKİ YEDİM VARSAY Kİ YEDİM

Nefsinin arzularını dinlemeyip para biriktirmeye başlayan esnaf, canı bir şey istediğinde, almayıp; sanki yedim (varsay ki yedim) diyerek parasını ayrı bir yere koyar. 20 yıl sonra biriktirdiği paralar küçük bir cami yaptıracak miktara ulaşınca Fatih'teki Zeyrek semtinde kendisine gösterilen yere hayalindeki camiyi yaptırır. Keçecizade Hayreddin Efendi'yi tanıyan tanımayan herkes hikayeden oldukça etkilenir ve ünü kulaktan kulağa yayılan cami halk arasında 'Sanki Yedim Camii' olarak anılır.

Yapımı 66 yıl süren Osmanlı camisi: Yeni Camii

  • 7
  • 10
BÜYÜK BİR YANGIN NETİCESİNDE ZARAR GÖRÜR
BÜYÜK BİR YANGIN NETİCESİNDE ZARAR GÖRÜR

Resmî kayıtlarda camiyi yaptıran kişiyle ilgili bir bilgi bulunmadığı için, caminin bânisi konusundaki görüşler de çeşitlilik göstermektedir. Keçecizade Hayreddin ile birlikte, caminin yapımıyla ilişkilendirilen bir başka kişi de Adanalı Şakir Efendi'dir. Orijinal bina, Birinci Dünya Savaşı yıllarında, Unkapanı bölgesinde etkili olan büyük bir yangın sırasında büyük ölçüde zarar görmüştür.

Sultan Abdülhamid'in emaneti: Shitta Bey Camii

  • 8
  • 10
MAHALLE HALKININ TOPLADIĞI YARDIM PARALARIYLA ONARILIR
MAHALLE HALKININ TOPLADIĞI YARDIM PARALARIYLA ONARILIR

1959 yılına değin metruk hâlde kalan bina, bir süre marangozhane olarak kullanılmış, ancak daha sonra mahalle halkının topladığı yardım paralarıyla büyük bir onarım geçirerek tekrar yapılmıştır. Mimarî özelliğe sahip olmamakla birlikte fevkani ve betonarme olarak yapılan mabedin bir büyük ve dört çeyrek kubbesi olup, kurşunla kaplıdır.

Abdülhakim Sancak Camii nerede? İçinde cami olan 5 üniversite...

  • 9
  • 10
CAMİNİN GÜNÜMÜZDEKİ MİMARİ ÖZELLİKLERİ
CAMİNİN GÜNÜMÜZDEKİ MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Caminin arka kısmında mahfili olup, minaresi tek şerefeli ve betonarme olarak yapılmıştır. Caminin iç mekânı 100 metrekare büyüklüğünde olup, dış kısmı ile birlikte 130 m2'dir ve yaklaşık 200 kişi aynı anda ibadet edebilmektedir. Tek şerefeli, beyaz boyalı bir minaresi vardır. Bugün, cami çevresi ev ve apartmanlarla çevrilidir.

İhtişamlı mimarisiyle Hamidiye Camii

  • 10
  • 10
GÜNÜMÜZE ORİJİNAL HALİNDEN YALNIZCA MİHRAP ÜSTÜNDEKİ KİTABELİ ÇİNİLER KALIR
GÜNÜMÜZE ORİJİNAL HALİNDEN YALNIZCA MİHRAP ÜSTÜNDEKİ KİTABELİ ÇİNİLER KALIR

Kanûnî Sultan Süleyman devrinde Mimar Sinan'ın inşa ettiği düşünülen camiyi, II. Abdülhamid devrinde Serasker Rıza Paşa ihya ettirmiş, Balkan ve I. Dünya Savaşı sırasında harap olduktan sonra da Süedâ Hanım adlı bir kişi tarafından tekrar onarılmıştır. Bu sürekli değişiklikler, yapıdaki Mimar Sinan üslûbunu büyük ölçüde kaybettirmiştir. Camiin orijinal halinden günümüze yalnız mihrap üstündeki kitâbeli çiniler; bir de caminin gönüllere taht kuran hikâyesi ulaşabilmiştir.

İlk sıhhi müessese 'Fatih Darüşşifası'nın akıbeti

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN