Saraybosna'dan Osmanlı tarihine ışık tutan kareler
Bosna Hersek'in farklı şehirlerinde kimi Osmanlı zamanında kimi ise daha yakın dönemde inşa edilmiş camiler, mütevazı mimarileri ve eşsiz güzellikleriyle kartpostal fotoğraflarını andırır. Tamamıyla Osmanlılar devrinde kurulan bir şehir olan Saraybosna'nın kurucusu olarak İsa Bey, ikinci kurucusu olarak Gazi Hüsrev Bey gösterilir. Gazi Hüsrev Bey tarafından inşa edilen külliye ve kurulan vakıflarla Saraybosna, Türk-İslam şehri haline gelmiştir. Sizler için Saraybosna'dan Osmanlı tarihine ışık tutan kareleri listeledik.
Giriş Tarihi: 28.03.2020
14:33
Güncelleme Tarihi: 06.09.2022
17:14
Saraybosna - Gazi Hüsrev Bey Arasta - 1967
◾ Bosna'da on altıncı yüzyılın ilk yarısında 20 yıl boyunca Osmanlı'nın sancak beyliğini yapan Gazi Hüsrev Bey, yaptırdığı cami, medrese, kütüphane, saat kulesi, çarşı, han ve dükkanlarla Saraybosna'nın şehirleşmesinde en önemli adımları attı.
Balkanlar'da görülmesi gereken şehirler
Saraybosna, Gazi Hüsrev Bey medrese, 1967
◾ Gazi Hüsrev Bey'in yaptırdığı vakıf eserleri aradan 500 yıla yakın bir süre geçmesi ne rağmen bugün de Saraybosna'nın en önemli sembolleri arasında yer almaya devam ederken, şehrin içme suyu şebekesine kadar her önemli detayın mimarı olan Osmanlı devlet adamı, bugün "Saraybosna'yı inşa eden kişi" olarak da nitelendiriliyor.
◾ Saraybosnalılar ve yolu Saraybosna'ya düşenler hala onun yaptırdığı çeşmeden su içip, onun yaptırdığı çarşıda alışveriş yapıyor.
◾ Annesi tarafından Osmanlı sultanlarından II. Bayezid'in torunu olan Gazi Hüsrev Bey, bugün Bosna tarihinin en önemli isimleri arasında yer alıyor.
Destansı direnişin Bosnalı şahitleri
Saraybosna, Gazi Hüsrev Bey medrese, 1967
◾ Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yaklaşık 400 yıldır eğitim veren Gazi Hüsrev Bey Medresesi, asırlardır başarılı nesiller yetiştiriyor.
◾ Osmanlı padişahlarından Sultan II. Bayezid'in torunu Gazi Hüsrev Bey tarafından Ocak 1537 tarihinde kurulan medrese, savaşlara ve tüm zorluklara rağmen bugün de ülkenin en prestijli liselerinden biri olarak varlığını sürdürüyor.
◾ Bosna Hersek'teki en eski eğitim kurumu olup lise diploması denkliği de bulunan Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde dini derslerin yanı sıra bilimsel dersler de veriliyor. Okulun kaliteli eğitimi nedeniyle aileler, çocuklarının burada okumasına büyük önem veriyor.
Bosna Hersek'te sonbahar renkleri
Saraybosna, Gazi Hüsrev Bey Türbe, 1967
◾ Gazi Hüsrev Bey, Bosna Sancak Beyliği yaptığı dönemde, başta Saraybosna olmak üzere bölgede çok sayıda cami, hamam, aşevi ve eğitim kurumu gibi vakıf eserleri yaptırdı. Gazi Hüsrev Bey, Ocak 1537 'de Saraybosna'da kendi adıyla anılan medreseyi kurdu.
◾ Medresedeki eğitim, Osmanlı bölgeden çekilmesine rağmen aralıksız devam etti. Yugoslavya döneminde de eğitime devam eden medrese, 1992-1995 'teki savaşta da kapılarını kapatmadı.
◾ Diploması ülkedeki diğer lise diplomalarına denk olan medrese mezunları, medreseyi bitirdikten sonra sadece ilahiyat fakültelerinde değil, istedikleri diğer fakültelerde de eğitim görebiliyor.
Mimar Sinan'ın Bosna Hersek'teki imzası: Drina Köprüsü
Saraybosna, Gazi Hüsrev Bey Camii, 1967
◾ Gazi Hüsrev Bey Camii veya Bey Camii, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kalbi sayılan Başçarşı'da yer alır. Bey Camii olarak da bilinir. Osmanlı mimarisinin en göze çarpan eserlerinden biri olup, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir.
◾ Osmanlı mimarisinin en göze çarpan eserlerinden biri olup, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir.
◾ Bey Camii, özellikle Ramazan ayları ve bayram dönemleri nde, ülkenin en yoğun ibadet ve ziyaret mabedi haline geliyor. 5 asırlık cami, İslâm mimarisinin ülkedeki en güzide örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Balkanların ilim yuvası: Medresetü'n Nüvvab