Arama

Saraybosna'dan Osmanlı tarihine ışık tutan kareler

Bosna Hersek'in farklı şehirlerinde kimi Osmanlı zamanında kimi ise daha yakın dönemde inşa edilmiş camiler, mütevazı mimarileri ve eşsiz güzellikleriyle kartpostal fotoğraflarını andırır. Tamamıyla Osmanlılar devrinde kurulan bir şehir olan Saraybosna'nın kurucusu olarak İsa Bey, ikinci kurucusu olarak Gazi Hüsrev Bey gösterilir. Gazi Hüsrev Bey tarafından inşa edilen külliye ve kurulan vakıflarla Saraybosna, Türk-İslam şehri haline gelmiştir. Sizler için Saraybosna'dan Osmanlı tarihine ışık tutan kareleri listeledik.

  • 9
  • 10
Saraybosna, Gazi Hüsrev Bey Camii, 1967
Saraybosna, Gazi Hüsrev Bey Camii, 1967

◾ Dönemi itibariyle şehrin ilim alanları arasında bulunan külliye içerisinde yer alan cami, bütünüyle kesme taşlardan yapılan bir yapıdır. İçerisinde rahatça hareket alanı sunan geniş bir avluya sahip olan Gazi Hüsrev Bey Camii, Halep'teki Hüsrev Paşa Camii ile birlikte Osmanlı mimarisindeki tabhâneli camiler tipinin son örneklerindendir.

◾ Caminin çevresinde türbeler, hanlar, medrese, kütüphane, misafirhane, hamam bulunuyor. Fakat bazı eserler günümüze kadar ulaşamamıştır. Avlunun etrafında ise, hepsi kubbeli ve ocaklı on iki tane hücre, bunların dışarıdan hava ve ışık almalarını sağlayan pencereleri vardır.

Bosna'nın tarihe meydan okuyan 5 camisi

  • 10
  • 10
Saraybosna, Ferhadiye Camii, 1967
Saraybosna, Ferhadiye Camii, 1967

Ferhad Paşa Camii veya Ferhadija, Bosna-Hersek'in iki siyasi biriminden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin fiili başkenti Banja Luka'da bulunur.

1579 tarihinde, Bosna Sancak Beyi Ferhad Paşa adına Mimar Sinan'ın adı bilinmeyen bir talebesi tarafından yapılmıştır. Klasik dönem Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtır.

Ferhadiye Camii, Balkanlar'da bulunan önemli Osmanlı camilerinden biridir. Bosna Savaşı sırasında Sırplar ve Hırvatlar tarafından hunharca tahrip edilen ve temellerine konulan dinamitlerle havaya uçurulan camii bu süreçte adeta yerle bir oldu.

◾ Ancak Bosna Hersek İslam Birliği Riyaseti öncülüğünde ve çeşitli kurumların da desteğiyle aslına uygun bir biçimde yeniden inşa edilen cami uzun bir süre sonra tekrardan ibadete açıldı.

*Sosyal izolasyon sürecinde evinizde çevrim içi olarak tarihi yerler gezmek isterseniz, Hollandalı tarihçi ve mimari uzmanı Machiel Kiel'in, Balkanları dolaşıp Osmanlı eserlerini fotoğrafladığı bu arşivden yararlanabilirsiniz.

Gelibolu'dan tarihe ışık tutan kareler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN