Arama

Savaşa dörtnala koşan ordu: Selçukluların 10 savaş taktiği!

Türkler, kazandıkları büyük savaşların birçoğunda, fizikî güçlerinin yanı sıra, iyi bir iç teşkilâtlanma ve disiplin gerektiren oldukça farklı savaş taktikleri uygulamışlardı. Diğer devletlere "düzensiz ve telaşlı" gibi görünen bu akıcılık, Türk ordusunun en önemli kabiliyetiydi. İşte Türklerin en çok bilinen ve tüm dünyada Türklerle özdeşmiş "hilâl taktiği"nin de içinde olduğu 10 savaş taktiği…

Selçuklular tarih sahnesine çıktıkları ilk andan itibaren savaşçı özellikleriyle dikkatleri üzerlerine topladılar. Hatta onları, iktidarları için tehlikeli bulan Karahanlı kağanları ve Gazneli sultanları adım adım izleyerek bölgelerinden uzaklaştırmaya çalışmışlardı. Bizans imparatorları da Anadolu yarımadasına gelen Selçuk Bey'in torunlarını tehlikeli görmüş, İran'ın doğusuna sürmek istemişlerdi. Ancak atları üzerinde hafif silâhlarla düşmana, "çok kısa yağıp büyük tahribata neden olan dolu yağışı" gibi saldıran Anadolu'nun bu yeni sakinlerine karşı hiçbir varlık gösteremediler.

Eğer Selçuklular savaş sanatında bu kadar mahir olmasalardı, dönemin süper gücü olan devletler karşısında tutunamazlardı. En müşkül şartlarda bile uygulayacakları pratik savaş planları vardı. Bu bakımdan onları yenmek hiç de kolay olmuyordu.

İşte bu büyük devletin Ortadoğu ve Anadolu'da yaklaşık 3 asır boyunca ayakta kalmasında etkili olan, zekâ, tecrübe ve cesaret mahsulü 10 savaş taktiği:

Savaşa dörtnala koşan ordu: Selçukluların 10 savaş taktiği!

6 - SAHTE MEKTUP YAZMAK

Bazen düşmanın ağzından yazılmış sahte mektuplarla karşı tarafı yanlış bilgilendirerek avantaj elde etmeye çalışırlardı. Miryokefalon zaferi öncesinde İmparator Manuel tarafından 30 bin kişilik bir kuvvetle Niksar'a gönderilen eski Dânişmendli Meliki Zünnûn'u bertaraf etmek için Hıristiyanların ağzından sahte bir mektup yazmışlardı.

Bir okun ucunda kaleye fırlatılan mektupta "Zünnûn'a inanmayınız. Size ihanet edecek" deniliyordu. Bu sözler içeridekilerin şüpheye düşerek Zünnûn'a güvenmeyip onu kaleye almamalarına, böylece hem Zünnûn'un, hem de Bizans ordusunun başarısızlığını sağlamıştır.

Savaşa dörtnala koşan ordu: Selçukluların 10 savaş taktiği!

7 - İNSANDAN ARINDIRILMIŞ BİR KALEYİ KULLANARAK DÜŞMANI PUSUYA DÜŞÜRMEK

Sultan I. Kılıç Arslan'ın saltanatı devrinde, 1101'de Anadolu'ya gelen üç Haçlı ordusundan ilki Ankara üzerinden Merzifon'a yönelmişti. 2 Ağustos 1101'de Türk ordusunun saldırısına uğrayan Haçlı ordusu Merzifon yakınında kamp kurmak zorunda kalacaktı. Ertesi gün, 3 Ağustos Cumartesi sabahı Haçlı kampından yiyecek bulmak için ayrılan Alman Marşalı Konrad 3 bin kişilik bir kuvvetle Merzifon'a doğru ilerledi. Almanlar, Haçlı kampından 4-5 km uzakta, Türklere ait içi her türlü yiyecek ve eşya ile dolu bir kaleye rastladılar. Kalenin içinde buldukları gıda maddeleri ve eşyayı hayvanlarına yükleyip kaleden ayrıldılar. Taktik gereği savunmasız bırakılan kaleden ayrılan Haçlılar yolda Türklerin pususuna düşün saldırıya uğradılar ve yapılan savaş sonucunda Haçlılar ele geçirdikleri malların tamamını ve 700 kadar askerlerini kaybettiler.

Savaşa dörtnala koşan ordu: Selçukluların 10 savaş taktiği!

8 - SOYLU BİR ESİRİ KULLARAK KUŞATILMIŞ KALE VE ŞEHRİ TESLİM OLMAYA ZORLAMAK

Sultan I. İzzeddin Keykâvus, 1214'teki Sinop kuşatması sırasında şehrin teslimini çabuklaştırmak için daha önce tutsak edilen Trabzon Rum Devleti hükümdarı III. Aleksios'u koz olarak kullanmaya çalıştı.

Eğer şehir teslim edilmezse hükümdarı öldüreceğini bildirerek şehirdekileri tehdit etti. Şüphesiz Sinop'un muhasarası sırasında uygulanan bu taktik şehrin fethinde etkili olacaktı.

Savaşa dörtnala koşan ordu: Selçukluların 10 savaş taktiği!

9 - DÜŞMANIN DİLİNİ KONUŞARAK ALAY EDİP AŞAĞILAMAK

Bizanslılarla yapılan savaşlarda onların dilini bilen Türklerin Bizans askerleri ile alay ettiğini ve morallerini bozmaya çalıştıklarını İmparator Aleksios Komnenos'un kızı Anna Komnena'nın yazdıklarından biliyoruz.

Özellikle Bizans İmapratoru Aleksios'un bir seferinde, rahatlığı bahanesiyle Türklerle savaşmaktan vazgeçerek ülkesine dönmeye çalışması Selçuklu askerleri arasında bir alay konusu olmuş, bu durum adeta bir tiyatro oyunu gibi askerler tarafından sahnelenmiştir. Aleksios'un Türk ordusu içinde espri konusu olduğu Bizans İmparatorunun kulağına kadar gitmişti.

  • 10
  • 10
Savaşa dörtnala koşan ordu: Selçukluların 10 savaş taktiği!

10 - RAKİP ORDUDAKİ EMİRLERİ TEHDİT EDEREK YA DA KENDİLERİNE HEDİYE VEREREK ETKİSİZ HALE GETİRMEK

Türkiye Selçukluları iç mücadelelerinde ya da Müslüman devletlere karşı giriştikleri mücadelelerde düşman tarafın kumandan ve beyleriyle gizlice temasa geçerdi. Onları bazen tehdit ederler, bazen de çeşitli vaat ve hediyelerle tarafsız hale getirmeye veya kendi taraflarına çekmeye çalışırlardı.

Muharrem Kesik - At Üstünde Selçuklular

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN