Savaşçının vazgeçilmezi "miğfer"
Tarihte bütün milletlerin kullandığı bir savaş giysisinden bahsedeceğiz bugün; savaşların vazgeçilmezi miğferden... Günümüzde dahi kullanılan bu savaşçı malzemesi, emniyetin ve güvenliğin en önemli halkasıydı. Zira başa gelecek bir darbe, savaşçının hayatı için büyük tehlike arz ederdi. Bu olmazsa olmaz savaşçı giysisinin tarihteki önemini araştırdık.
Giriş Tarihi: 06.08.2022
17:36
🔹 Miğferler tarihsel süreç içerisinde malzeme değişikliğine uğramış ve yeni keşiflerle değişim geçirmiştir. Savaşçının vazgeçilmezi miğferin üç tipte olduğu görülür.
Birinci tip peçelikli miğferler iken; ikinci tip siperlikli miğferlerdi. Üçüncü tip ise zırh külahlı olan miğferdi.
🔹 Peçelikli miğferler omuzlara kadar inen bir örtü şeklinde çelik halkalarla örgülü tipidir. Bu tip miğferlerin, tepesinde sivri külahı olanları da görülür.
12 soruda İkinci Viyana Kuşatması
🔹 Diğer tip miğfer ise siperlikli miğferlerdir. Bu miğferlerde kulak kısmında, alında, burunda ve ense kısmında koruyucular bulunur. Organları özel olarak koruyan bu tipe siperlik denir. Bu miğferin tepesi ise daha basık olur.
🔹 Anadolu'nun kapısını Türklere açan komutan Sultan Alparslan'ın Malazgirt Zaferi'ni temsil eden resimlerde, bu miğferden görülür.
Selçuklu tarihi hakkında bilinmesi gereken terimler
Savaşçının vazgeçilmezi: Miğfer
🔹 Üçüncü tip miğfer zırhlı külahlardı. Başın üst kısmını örtecek metal bir parça; gözler açık kalacak şekilde boynu ve yüzü örten peçelik vardır. Bu tip miğferler zırhlı elbise ile takım olacak şekilde imal edilirdi.
🔹 Miğferlerde demir, bakır gibi metaller ana madde olarak kullanılır, deri ve çuha takviye edilerek güçlendirilir.
Kudüs'e açılan kapı: Akka
🔹 Bir savaşçının en görünen noktası olan kafasında bulunan miğfere süsleme, yazı ya da düşmanı korkutucu ifadeler konulurdu.
🔹 Ejder başlı yılan, ölümsüzlüğü simgeleyen ağaç, kutsal sayılan hayvan, ayet gibi inanç unsurlarının miğferlerde yer aldığı görülür.
Selçuklu tarihi hakkında bilinmesi gereken terimler
Savaşçının vazgeçilmezi: Miğfer
🔹 Selçuklu ve Osmanlı dönemi miğferlerinde dönemin sultanına övgü ibareleri yer alırdı.
🔹Yine bu dönemdeki miğferler incelendiğinde besmele, ayet, dua ya da kısa sureler yazıldığı da görülür.
🔹Fetih Suresi, Ayet-el Kürsi gibi özel ayet ve surelerin yer aldığı miğferler günümüze dek ulaşmıştır.
🔹 Anadolu'yu İslam yurdu yapan 7 beylik 🔹