Arama

Savaşçının vazgeçilmezi "miğfer"

Tarihte bütün milletlerin kullandığı bir savaş giysisinden bahsedeceğiz bugün; savaşların vazgeçilmezi miğferden... Günümüzde dahi kullanılan bu savaşçı malzemesi, emniyetin ve güvenliğin en önemli halkasıydı. Zira başa gelecek bir darbe, savaşçının hayatı için büyük tehlike arz ederdi. Bu olmazsa olmaz savaşçı giysisinin tarihteki önemini araştırdık.

  • 9
  • 17
Türk miğferi
Türk miğferi

🔹 Türklerin miğferlerinin kendilerine özgü tipleri olduğu görülür. Her yüzyılda değişen bu miğfer tipleri, İslam ile birlikte yenilikler kazanır.

🔹 Türklerin Orta Asya'da demiri bulup işlemesine kadar uzanan bu savaş malzemesinin yapımı kolay ve sürekli olur. Zira madencilikte iyi bir seviyeye ulaşan Türklerin, aynı zamanda silah ve zırh ustaları da vardır.

🔹 Türk kelimesinin ise "tulga"dan (miğfer) geldiği, Türklerin Altaylar'da tulga şeklindeki altın dağda demircilik yapmasından dolayı bu adı aldığı söylenir.

Osmanlı uç beyinin türbesinden eski Orta Asya Türk motifleri çıktı

  • 10
  • 17
Miğfer örnekleri Avrupa'da
Miğfer örnekleri Avrupa’da

🔹 En eski koruyucu silâh buluntuları M.Ö IV. ve III. yüzyıllara tarihlenen Pazırık kazılarında ele geçmiştir. Bulunan eserlerde Göktürk süvarilerinin, Osmanlı zırhlı süvarilerine benzediği dikkat çeker.

🔹 Türkler Avrupa'ya göç ederek boylar vasıtasıyla kültür varlıklarını da taşır. Arkeolojik kazılarda savaş aletleri yani miğfer görülür. Bulgaristan ve Macaristan dolaylarında görülen bu malzemelerden bazıları Macar Ulusal Müzesi'nde sergilenir.

Dünyada en çok ziyaret edilen müzeler

  • 11
  • 17
Miğfer tipleri
Miğfer tipleri

🔹 Miğferler tarihsel süreç içerisinde malzeme değişikliğine uğramış ve yeni keşiflerle değişim geçirmiştir. Savaşçının vazgeçilmezi miğferin üç tipte olduğu görülür.

Birinci tip peçelikli miğferler iken; ikinci tip siperlikli miğferlerdi.
Üçüncü tip ise zırh külahlı olan miğferdi.

🔹 Peçelikli miğferler omuzlara kadar inen bir örtü şeklinde çelik halkalarla örgülü tipidir. Bu tip miğferlerin, tepesinde sivri külahı olanları da görülür.

12 soruda İkinci Viyana Kuşatması

  • 12
  • 17
Siperlikli miğferler
Siperlikli miğferler

🔹 Diğer tip miğfer ise siperlikli miğferlerdir. Bu miğferlerde kulak kısmında, alında, burunda ve ense kısmında koruyucular bulunur. Organları özel olarak koruyan bu tipe siperlik denir. Bu miğferin tepesi ise daha basık olur.

🔹 Anadolu'nun kapısını Türklere açan komutan Sultan Alparslan'ın Malazgirt Zaferi'ni temsil eden resimlerde, bu miğferden görülür.

Selçuklu tarihi hakkında bilinmesi gereken terimler

  • 13
  • 17
Savaşçının vazgeçilmezi: Miğfer
Savaşçının vazgeçilmezi: Miğfer

🔹 Üçüncü tip miğfer zırhlı külahlardı. Başın üst kısmını örtecek metal bir parça; gözler açık kalacak şekilde boynu ve yüzü örten peçelik vardır. Bu tip miğferler zırhlı elbise ile takım olacak şekilde imal edilirdi.

🔹 Miğferlerde demir, bakır gibi metaller ana madde olarak kullanılır, deri ve çuha takviye edilerek güçlendirilir.

Kudüs'e açılan kapı: Akka

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN