Arama

Şehrin merkezinde yer altı mezarlığı: Catacombes de Paris

Dünyanın en çok turist çeken şehri Paris, aslında bir mezarlık üzerine kurulu... 18. yüzyılda, şehirde baş gösteren veba salgınına ve imar sorununa çözüm olarak Fransa Kralı Charles, kent içindeki cesetlerin eski bir taş ocağına taşınmasına karar verir. Bu olay sonrası tüm dünya Paris'i "ölüler şehri" olarak anacaktır.

BULAŞICI HASTALIKLAR VE İMAR SORUNU

◾ Artan nüfus ile birlikte şehir dışlarında olan mezarlıklar, şehir içlerinde kalmaya başlamış bu da açıkça bir imar sorununu neden olmuştur.

Hem bulaşıcı hastalıklara hem de yerleşim problemine çözüm olarak Fransa Kralı X. Charles, kent içindeki cesetlerin eski bir taş ocağına taşınmasına karar verir.

Fransa Kralı X. Charles

X. Charles, tam adıyla Artois Kontu Charles-Philippe 1824-1830 yılları arasında Fransa kralı olmuş isimdir XV. Louis'nin torunu, XVI. Louis ve XVIII. Louis'nin kardeşidir.

Çağımızın ilginç hastalığı: Paris Sendromu

MASUMLAR MEZARLIĞI ORAYA TAŞINDI

◾ Bölgenin en büyük mezarlığı olan Masumlar Mezarlığı gibi alanlar öylesine dolmuştur ki yakınlarında yaşayanlar, mezarlığın hijyenden uzak koşullarından ötürü "veba" gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanmaya başlamıştır.

◾ Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse düzgün gömülemeyen cesetlerin çevreye hastalık saçtığı ve bunun önünün alınması gerektiğine inanılmıştır.

Masumlar Mezarlığı

Zamanında Paris'in göbeğinde, şehrin en büyük mezarlığı olan Masumlar Mezarlığı'nda, tek başına 2 milyon ceset bulunmaktaydı.

📸Catacombes de Paris

MADEN OCAĞINDA 8 YIL SÜREN TADİLAT

◾ Ancak şehir dışında bulunan maden ocağı, tam manasıyla kullanılamaz bir haldedir. Eğer mezarları, bu maden ocağına taşıyacaklarsa buranın ciddi bir tadilattan geçmesi de gerekmektedir.

◾ Karar alındıktan sonra maden ocağında sekiz yıl süren bir tadilat süreci başlar. Süreç tamamlandığında sıra mezarların taşınma işlemine gelir. On beş ayın sonunda şehirdeki bütün mezarlar "Paris Yer Altı Mezarlığı'nda" toplanmış olur.

Top bataryalarının şekillendirdiği kent: Paris

ALTI MİLYON İNSANIN CESEDİ TAŞINDI

◾ Tam altı milyon insanın ceseti karışık bir şekilde Paris Yer Altı Mezarlığı'nda toplanmış ve bu çalışma da binlerce maden işçisi yer almıştır.

◾ 18. yüzyılda, İtalya'daki yer altı mezarlıkları oldukça ünlüdür ve bu yerler fazlasıyla turist çekmektedir. Tam o sıralar Fransa tahtına geçen Napolyon ise ülkesinde daha fazla turist ağırlamak ister.

Napolyon kimdir?

I. Napolyon olarak da anılan Napolyon Bonapart, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa İmparatoru olmuş kişidir. Napolyon, döneminde meydana gelen şavaşlarda Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiştir.

İtalya nerede?

İtalya Güney Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Aynı zamanda kuzeyinde, Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya ile sınır komşusudur.

KRALIN EMRİYLE BİR SANAT GALERİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

◾ Fransa Kralı bunun için yeni bir şeyler denemelidir. Aklına yakın bir zamanda kurulan Paris Yer Altı Mezarlığı gelir. Mezarlıkta bulunan ve rastgele konulan kemiklerin, enstalasyon mantığına göre düzenlenmesini ister.

Napolyon'un emrinden sonra kemiklerin sıralı şekilde düzenlenmesi, mezarlığa bir sanat galerisi havası katmıştır. Kral bununla yetinmeyip daha da ilginç kılmak adına, mezarlığa sergi odaları ve labirentler ekletir.

Enstalasyon nedir?

Yerleştirme Sanatı olarak bilinen enstalasyon, geleneksel sanat eserlerinden farklı olarak, çevreden bağımsız bir sanat nesnesi içermeyip belirli bir mekân için yaratılan, mekânın niteliklerini kullanıp irdeleyen ve izleyici katılımının temel bir gereklilik olduğu sanat türüdür. Hem kapalı hem de açık mekânlarda uygulanabilir.

Stendhal Sendromu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN