Sekiz asırlık Malum Seyit Cami
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Malum Seyit Camisi 13. yüzyılda inşa edilen bir şaheser. Ahşap bir tavan ve oyma tekniği ile sütunlara işlenmiş geometrik desenlerle öne çıkan cami hiç çivi kullanılmadan inşa edildi. 18 Nisan 2024 tarihinde Tokat'ta meydana gelen depremler sonucunda hasar gören tarihi Malum Seyit Camisi için restorasyon çalışmaları başlıyor.
Giriş Tarihi: 16.10.2024
10:48
Güncelleme Tarihi: 20.10.2024
12:14
Malum Seyit Cami Restorasyonları
Malum Seyit Cami Restorasyonu
🔹 Asırlardır bulunduğu konumda bir merkez hüviyeti taşıyan Malum Seyit Camisi daha önce üç büyük tamirat ve tadilat çalışmasından geçmişti. Bunlar:
↪ 1940: Çatı kısmı onarıldı.
↪ 1970: Restore edildi.
↪ 2006: Restore edildi.
TÜRKİYE TARİHİNİ ŞEKİLLENDİREN CAMİLERİMİZ
Malum Seyit Camii hakkında açıklama
Malum Seyit Camii hakkında açıklama
🔹 Cami'nin restorasyonu hakkında Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan;
"Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyeti ve koruması altında bulunan Malum Seyit Cami ve Türbesi Sulusaray ilçesine 6 kilometre uzaklıktaki Dutluca köyünde yer almaktadır. 18 Nisan 2024 tarihinde Sulusaray merkezli depremde hasar alan Malum Seyit Cami ve türbemizin restorasyonuyla ilgili gerekli çalışmalar başlatılmış olup restorasyon ihalesi yapılmış ve sözleşme imzalanmıştır. Yapılacak restorasyon çalışmaları kapsamında öncelikle camimizin zemin etüt çalışmaları yapıldıktan sonra projelendirme işlemleri tamamlanacak. Sonrasında uygulama sürecine geçilecektir. Anadolu'da bulunan nadir ahşap işçiliğine sahip camimize sonradan betonarme minare eklenmiştir. Eski resimlerde ahşap minareli olduğu tespit edilen camimizde proje aşamasında ahşap minarenin yeniden ihyası kültür varlıkları koruma kuruluna sunulacak olup onaylanması durumunda orijinaline uygun bir şekilde restorasyonu tamamlanacaktır" açıklamasında bulundu.
🔹 Bölge için tarihi, dini ve kültürel anlamda önemli bir yer tutan Seyyit Malum Camii, Anadolu'da varlığını sürdüren en önemli dini yapılardan birisi olarak öne çıkıyor.
İSLAM MİMARİSİNE HAS MOTİF: MUKARNAS