Arama

Selçuklu şehrinin özellikleri

Türk tarihinin büyük devletlerinden biri olarak kabul edilen Selçuklular, kurdukları şehirlerde mimari ve kültürel özelliklerini yansıtırlar. İslami çizgilerin ön planda olduğu kentler, Osmanlı'nın da alt yapısını oluşturur. İran bölgesinde inşa edilmeye başlanan Selçuklu şehirleri, Anadolu'ya yayılarak Fars-Arap-Türk kültürünü harmanladı. İşte Büyük Selçuklu şehirlerinden ön plana çıkanlar...

  • 11
  • 12

Şehrin vazgeçilmezi: Ulu camiler

🔷 Şehrin genelde tam merkezinde yer alan ulu camiler aynı zamanda fethin sembolüdür. Cami-i Kebir, Fatih Camii, Fetih Camii olarak da adlandırılan bu yapılar, şehrin nüfusunun tespit edilmesinde de büyük rol oynar.

🔷En büyük cami olmasından dolayı cuma namazları buralarda eda edilir. Dini özelliklerinin ötesinde ticaretten sosyal hayata kadar hayatın merkezi noktasıdır.

Bursa'nın Ayasofya'sı Ulu Camii

  • 12
  • 12

Türk şehrinin mührü: Çift başlı kartal

🔷 İslam'dan önce daha çok rastlanan çift başlı kartal motifi, Türk şehirlerinin girişlerine işlenir. Kartal, güç, kuvvet ve yüceliği temsil eder. Motifine manevi bir anlam yükleyen Türkler, kartalın kendilerini düşman saldırısından, nazardan ve birçok kötülükten kurtacağına inanırlar.

🔷 Surlara, cami ve medreselere, saraylara; koruyucu ve hakimiyet sembolü olarak çift başlı kartal motiflerini yerleştirirler. Selçuklu bayrağında mavi zemin üzerine çift başlı kartal yer alır.

İslam sanatında zirve: Selçuklu çinileri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN