Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Selçuklu Sultanı İzzeddin Keykavus kimdir? Şifaiye Medresesi hakkında bilgi...

Selçuklu Sultanı İzzeddin Keykavus kimdir? Şifaiye Medresesi hakkında bilgi...

Selçukluların 10. hükümdarı Sultan İzzeddin Keykavus, 6 Kasım 1180 yılında Konya'da doğdu, 31 yaşında hükümdar oldu. 9 yıl tahtta kalan ve 40 yaşında vefat eden Keykavus, kısa sürede Anadolu Selçuklu Devleti'ni dünyanın önemli ticaret merkezi haline getirdi. Pek çok hayır içerikli tarihi yapıyı geleceğe miras bıraktı. Ölüm yıl dönümünde Selçuklu Sultanı 1. İzzeddin Keykavus ve miras bıraktığı Şifaiye medresesi hakkındaki bilgileri derledik.

Takip ettiği politika ile ülkesini dünyaya ve denizlere açan, sahil ve limanlara kavuşturan Keykavus; yaptığı anlaşmalarla ticaretin gelişmesini sağladı, gerçekleştirdiği fetihlerle devletin nüfuz ve kudretini genişletti. Diğer Selçuklu hükümdarları gibi o da iyi bir eğitim gördü, engin ve yüksek bir kültüre sahip oldu, babası gibi Farsça şiirler dahi yazdı. Ayrıca âlim ve şairleri himaye etti, onlara daima saygı gösterdi.

Keykavus'un hayatının son seneleri hastalıklarla geçtiği için, tıbba çok önem verdi. Sivas'taki Darüşşifâ ve Darüssıhha adlı hastane ve tıp fakültesi onun tarafından yaptırıldı. Keykavus, 7 Ocak 1220 yılında Malatya Viranşehir'de veremden öldüğünde 40 yaşlarındaydı. Yerine sultan olan kardeşi I. Alâeddin Keykubad, ağabeyinin vasiyetini yerine getirerek Darüssıhha'nın güney eyvanını türbeye dönüştürdü ve onu Sivas'ta defnettirdi.

I. Alaeddin Keykubad kimdir? I. Alaeddin Keykubad dönemi...

*Sultan I. İzzeddin Keykâvus'un hastalığı sırasında söylediği ve sandukasına yazılmasını vasiyet ettiği, fakat sandukasında bulunmayan Farsça iki beyit, Selçuknâme'de kayıtlıdır.

  • 7
  • 10
Şifaiye Medresesi hakkında bilgi
Şifaiye Medresesi hakkında bilgi

Şifaiye Medresesi, Selçuklu Devrinde hastaların tedavi edildiği ve aynı zamanda tıp tahsilinin de yapıldığı en önemli medreselerden biridir. 1217 yılında I. İzzeddin Keykavus tarafından Sivas'ta darüşşifa olarak yaptırıldı. Günümüze ulaşabilen bölümü, Anadolu'nun en büyük şifahanesidir.

Görkemli taç kapıdan, dört eyvanlı, revaklı avluya girilir. Taç kapıda güneş ve ay sembolleri, ana eyvanda ise kadın ve erkek başı biçiminde rölyefler yer alır. 1220'de 1. İzzeddin Keykavus'un buraya gömülmesiyle birlikte güney eyvanı türbeye dönüştürülmüştür. Darüşşifa 48 x 68 ebadında dikdörtgen planlı, tek katlı kesme taştan yapılmıştır.

Anadolu'ya Selçuklu'dan miras 5 medrese

Orta avlulu ve revaklı olan medrese, *portal ve arka duvarlar boyunca uzanır. Ana eyvanın yanında iki büyük salon bulunur. Medrese hücreleri beşik tonozla örtülü ve pencerelidir. Portaldeki arslan ve boğa kabartması, ana eyvan köşelerindeki madalyonlarda bulunan kadın ve erkek başı rölyefleri bu medresenin belirgin özelliğini oluşturur.

*Portal: Yapıların cephelerinde yer alan ve yapının mimari üslubunu gösteren anıtsal giriş kapısı, taç kapı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN