Selçuklu tarihinin merkezi: Alaaddin Cami
Alaaddin Cami, Konya'nın 800 yıllık en eski ve önemli yapısıdır. Burası Anadolu'nun İslam beldesi olmasında büyük hizmet eden Selçuklu'nun merkezidir. İktidar ve gücünü simgeleyen anıtsal nitelikte bu mabedin iç avlusunda 8 Selçuklu sultanı medfundur. Sizler için çini ve ahşap işçiliğinin şaheserlerini barındıran Alaaddin Cami hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Giriş Tarihi: 04.01.2021
18:43
Güncelleme Tarihi: 04.01.2022
12:46
Sesli dinlemek için tıklayınız.
TAŞ İŞÇİLİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ
Sultan Mesud'un yapımını başlattığı ilk cami olduğu düşünülür.
📌 Caminin kuzeye açılan cümle kapılarında taş işçiliğinin en güzel örnekleri yer alır. Saraya geçişi sağladığı düşünülen bu kapı, Selçuklu sanatının sade ve zarif motifler ile bezenmiştir. Hemen üzerinde yer alan dört satırlık kitabesinde caminin Sultan Alaeddin Keykubat tarafından tamamlandığı yazılıdır.
CAMİNİN GEÇİRDİĞİ TADİLATLAR
➡ Yapıda yer alan kitabeler sayesinde caminin geçirdiği işlemleri öğrenebilmekteyiz . Bunlara göre mabedin mimarı Dımaşklı Mehmet bin Havlan, mütevellisi (bakımını üstlenen) ise de Atabeg Ayaz'dı. Giriş kapısının sağındaki bir başka dört satırlık Arapça kitabede ise cami ile türbenin Kılıçarslan'ın oğlu Sultan Keyhüsrev'in oğlu Alâeddin Keykubat'ın 1219 yılında Atabeg Ayaz kontrolünde yapılmasını emrettiği yazılıdır.
➡ Caminin doğu tarafında yer alan kapı üzerindeki kitabede 1889-1890 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından harap olan bazı yerler tamir edildiği yazılıdır.
➡ 1914-1918, 1920-1923 yıllarında da restore edildi.
Selçuklu medreseleri hakkında 10 bilgi
➡ 6 yıl önce yapılan restorasyon çalışmalarının büyük çoğu nluğu tamamlandı. Yapılan çalışmalar sonucunda caminin kuzey girişindeki avlusunun mezar olduğu ortaya çıktı ve birçok kemik tespit edildi. Sultanın ailesine ait bu kemikler tek tek ayrıştırıldı.
➡ Kemikleri tespit edilen sultanlardan ilkinin tarihte en uzun süre hüküm süren Anadolu Selçuklu Sultanı olarak bilinen ve 1156 yılında vefat eden I. Rükneddin Mes'ud olduğu belirlendi.
➡ Sultan II. Kılıç Arslan ve 10. sultan olarak tahta çıkan Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev'e ait kemikler de saptandı. Uzmanlar, kambur olduğu bilinen Sultan II. Kılıç Arslan'ı, iki kemiğin birleşmesi olarak tanımlanan "sinoztoz" görülen kemiklerden tespit etti.
➡ II. Gıyaseddin Keyhüsrev ise yaralanması ve ileri yaş özelliği itibarıyla uygun bulunan kemikler birleştirilerek kefenlendi.
➡ Ayrıştırılan kemikler tamamlanınca her medfun için ayrı bir mezar inşa edildi. Bahçede bulunan mezarların en büyüğü ise kubbeli şekilde yapıldı.
Selçuklu sultanlarının kabirlerini barındırmasından dolayı aynı zamanda kümbedhâne özelliği de gösteren Alaeddin Cami önemli bir mimarlık mirasıdır.
📌 Çok sütunlu camilerin Anadolu'daki en eski örneğini oluşturur. Caminin doğu tarafında 41 adet sütunlu bölüm yer alır. Minberin kapı alınlığında Mü'min suresinin 16. âyetinin son kısmı yer alır.