Selçuklular savaştan önce nasıl beslenirdi? Geçmişten günümüze mutfak kültürü...
Tarih boyunca toplumların yaşam şekilleri, mutfak kültürlerine yansıdı. Medeniyetimiz de tarih boyunca zengin mutfağı ile adından sıklıkla söz ettirmişti. Öyle ki dünyanın en önemli mutfakları sayıldığında akla ilk gelen milletler arasında yer alırız. Gıda en çok da savaşlarda ihtiyaç duyulan bir maddeydi. Peki, Selçuklu askerleri savaştan önce nasıl beslenirdi? Osmanlı'da sofra adabı nasıldı? İşte ana hatlarıyla geçmişten günümüze mutfak kültürümüz...
Giriş Tarihi: 23.06.2021
16:52
Güncelleme Tarihi: 29.10.2024
09:12
Sesli dinlemek için tıklayınız.
◾ Kurut adı verilen ürün de bu devirde görülürdü. Kurutulmuş peynir topu olan bu yiyecek oldukça tuzluydu. İnsanların protein ve minarel ihtiyacını giderirdi. Bu yiyecek Selçuklu döneminde de kullanılmış, savaş azığı olarak görülmüştür.
◾ Geçmişten günümüze gelen esas Türk yemeği , haşlamadır. Eteğin haşlanmak suretiyle yenmesiyle oluşur. Şölen gibi büyük davetlerde et haşlanırdı.
➡ Haşlama, etin korunmasını ve yenildiğinde midede kolayca hazmedilmesini sağlardı. Çeşitli otlarla beraber tüketilebilirdi. Bunlardan biri ışkın otuydu. C vitamini, demir ve çinko bakımından oldukça zengindi.
◾ Tüketilen et ve et ürünleri sayesinde karbonhidrat , protein ve vitamin anlamında vücutlarını güçlendiriyordu. Eski Türklerde tatlı yoktu. Bunun yerine sebze ve yabani meyveler tüketilirdi.
🔎Biliyor muydunuz?
Savaşa giden Kazakların etin sinirli taraflarını tüketirdi. Bunun savaşlarda daha dayanıklı hale getirdiklerini düşünürlerdi.
' DANANIN KUYRUĞUNU KOPARAN' LEZZET
◾ Ekonomisi hayvancılığa dayanan toplumlar, genellikle hayvanlardan beslenir. Bundan dolayı da Orta Asya'daki Türklerin gıdalarının temelini koyun, deve, keçi gibi hayvanlar oluştururdu.
◾ Batı Türkistan'a doğru göç edildiğinde ise buğday, darı gibi hububat ağırlıklı beslenilmeye başlandı.
➡ Tutmaç yemeği burada çok meşhurdu.
➡ Ekşimik de sütten türetilen geçmişten günümüze kadar ulaşan yiyeceklerden biriydi.
Selçuklu'da beslenme kültürü
◾ Selçuklu mutfak kültürü hakkında tarihi kaynaklarda çok geniş bilgi bulunmaz. Bununla birlikte daha ziyade et ve buğday merkezli beslenildiği bilinir.
◾ Günlük yiyecekler arasında çabuk pişen yemekler görülürdü. Savaşlarla geçen hayatın yoğun temposunda, çok uzun zaman alabilecek yemekler tercih edilmezdi. Kısa sürede pişirilen ama doyuruculuğu yüksek besinler tüketilirdi.
➡Hamurun kesilmesi, yağda kızartılması, üzerine yağ veya şeker dökülerek yenmesi gibi basit ama doyurucu yemekler ön plana çıkardı.
ŞEHİRLERLE ÖZDEŞLEŞEN YEMEKLER
Selçuklular yemeği nasıl saklardı?
◾ O dönemde yiyeceklerin saklanması ve belli bir sürede dayanması için et işlenirdi. Bu anlamda pastırma ön plana çıkar. Kavurmanın kullanıldığı görülür.
◾ Yemekler kuyularda, serin mağaralarda depolanırdı. Peynir, çökelek gibi yiyecekleri toprak altına korunurdu. Çabuk bozulacak yemekler ise kar ve buz kullanılırdı.
◾ Türkler, konserve yapmayı bildikleri için yiyeceklerini bu şekilde koruyabiliyorlardı. Kesilen hayvanın neredeyse tamamının tüketilirdi. Örneğin ciğer alıp işkembenin içine doldurulur, baharatla sucuk haline getirilirdi.
➡Tutmaç yemeği ise önemlidir. Bugünkü mantının atası olarak görülür. Tutmacın üzerine yoğurt ya da sirke dökülürdü.
◾ Yumurta tüketimi de çok fazla görülmezdi. Çünkü göçebe bir hayat süren Türkler için kümes hayvanı yetiştirilmesi zordu.