Arama

Türkiye'nin en eski ahşap camisi: Göğceli Camii

Toplayan, bir araya getiren manalarına gelen cami, yüzyıllardır Müslümanlar için manasını yaşatan bir sözcüktür. Bu minvalde bir yaşam alanı da olan cami yapıları, bulundukları bölgenin coğrafi özelliklerine göre yapı malzemesi seçilerek inşa edilir ve zamanla kültürel bir değere dönüşürler. Bu müstesna değerlerden biri de yüzyıllardır ayakta duran, Selçuklulardan miras kalan Göğceli Camii'dir. Türkiye'nin en eski ahşap camisi olma özelliğini taşıyan bu yapıyı gelin yakından tanıyalım...

  • 10
  • 10

🔴 Camide dikkat çeken bir diğer detay ise harim içerisindeki sütunların bazılarının başlıklarında ve konsollarda bulunan kaba ahşap oyma ve renkli boyama biçimindeki süslemelerdir. Süslemeler camiye nazaran daha yeni tarihlidir.

🔴 Harim kısmında mertek ve direklerde aşı, çatı tahtalarında kök boyalarıyla yapılan kalem işi nakışlar görülür. Camideki klasik motif ve kompozisyon düzeni nakışların erken Osmanlı Dönemi'nde başlayıp klasik dönem sonlarındaki bir tarihte yapıldığını gösterir. Caminin etrafındaki mezarlık Göğceli ve Garipler mezarlığı adlarıyla anılır.

📌 Kalem işi sanatı nedir?

Kalem işi sanatı, dini ve sivil mimari yapıların iç duvarlarını, kubbelerini, kemerlerini ve tavanlarını; ahşap, taş, bez sıva ve deri gibi malzemelerin üzerine renkli boya ve altın varak kullanılarak süsleyen nakışın adıdır. Kalemkârî sanatı olarak da anılır. Kalem işinde kıllı kalem olarak tabir edilen fırçalar kullanılır ve bu süslemeyi yapan kişiye de kalemkâr adı verilir.

Adını seramiklerinin renginden alan külliye

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN