Selçuklu’nun kadim başkenti Konya’daki tarihi eserler
Anadolu'nun fatihi olan Selçuklular, bulundukları yerlere medrese, cami, darüşşifa, imaret, hamam, dergâh ve kervansaraylar yaptırarak şehirleri ihya etti. Bütün varlıklarını bu topraklara adayan Selçuklu Devleti, Anadolu'yu İslam beldesi haline getirdi. İnşa ettikleri eserlerde sanatı ve zarafeti ön plana çıkardılar. Sizler için Selçuklu'nun kadim başkenti Konya'daki tarihi eserleri derledik.
Giriş Tarihi: 26.10.2020
17:55
Güncelleme Tarihi: 01.11.2021
10:53
▶ Yapıya adını veren minarenin kaide kısmı muntazam kesme taş kaplamalı, beden kısmı ise tamamen tuğla örgülüdür.
▶ Medresenin avlusunun sağında bugün dikdörtgen planlı iki oda yer alır. Tamamı mevcut olmasa da kalan izlerden bu talebe odalarının toplam sekiz adet olduğu anlaşılır.
Türkiye'nin kültür hazineleri hakkında 20 ilginç bilgi
SANAT VE ZARAFETİN HARMANLANDIĞI MEDRESE
▶ Sanatın ve zarafetin ön plana çıktığı Selçuklu eserlerinden biri olan İnce Minareli Medrese'nin taç kapısında yer alan bitkisel motifler, enginar ve hayat ağacına benzetilir.
▶ Orijinali 2 şerefeli olan minaresine, 1901 yılında düşen yıldırım birisini tahrip etti. Medrese, 19'uncu yüzyılın sonuna kadar faaliyetini sürdürdü.
▶ 1876 ve 1899 yıllarında tamir edilen medrese, günümüzde restore edilerek, ''Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi'' olarak kullanılır.
Karatay Medresesi, taç kapısındaki yazı ve motif işlemeleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor.
📌Selçuklu'nun önemli devlet adamlarından Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251'de yaptırılan medresenin mimarı bilinmiyor. Osmanlı döneminde de kullanılan medrese 19'uncu yüzyılın sonuna kadar hizmet verdi. Konya'da Alaaddin Tepesi eteğinde, Sultan II. Kılıçarslan Köşkü'nün karşısında yer alır.
Büyük Selçuklu Devleti'nde İslâm sanatı
MEDRESEDE DERS VEREN MÜDERRİSLER
📌Hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere kapalı medrese tarzındaki abide eser, Sille taşından inşa edildi. Selçuklu devri taş işçiliğinin şaheser örneği olan medresenin kapısı yazı ve desenlerle süslüdür. Üzerinde medresenin yapımı ile ilgili kitabenin yer aldığı kapının diğer yüzeyinde ise seçme ayet ve hadisler yer alıyor.
▶ Medresenin açılışında Mevlana gibi birçok âlim yer aldı. Dönemin önde gelen müderrisleri Şemseddin Mardinî, Ahi Evsahuddin, Rüknedddin Mâzenderânî ve Sirâceddin Horus bu medresede ders verdi. Mevlana'nın da bazen bu medreseyi teftiş ettiği bilinir.
KURTULUŞ SAVAŞI’NA KADAR EĞİTİME DEVAM ETTİ
📌Selçuklu döneminde medreselerde mescit inşası gelenekti. Eflaki'nin rivayetine göre, Celâleddin Karatay, medresesine gidip Mevlana'nın arkasında namaz kıldı.
▶ Kuruluşundan 1914'e kadar eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam edilen Karatay Medresesi'nde Kurtuluş Savaşı'nın ardından eğitime son verildi.
▶ Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay Medresesi, 1955'te "Çini Eserler Müzesi" olarak ziyarete açıldı. Müzede, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler sergileniyor.