Arama

Sömürgecilik: Topraklara değil zihinlere pranga

Her milletin coğrafi sınırları ve bu sınırlar üzerine daimi ulusal planları vardır. Ama bazı kavimlerin diğer insanlara tasallut olan yayılmacı ve acımasız politikaları onların sıfatı olmuştur. Bugün Batılılar, Afrika'da zalim olarak adlandırılırlar. Çünkü herkesin bir akrabası bir şekilde bu insanların zulmüne maruz kalmıştır. Bir milletin, bir düşünce yapısının bekası coğrafi sınırlardan ziyade zihni sınırlara dayanır. Çünkü coğrafi sınırlar değişiklik gösterebilir ama zihin yapısı sadece daima ileriye odaklıdır. Bir ülkenin sömürge sahibi olması demek aslında o ülkenin emek hırsızı olması, başka bir medeniyetin dilini, dinini, coğrafyasını, kültürünü ve tarihini de çalması demektir.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 8
  • 11
Vicdani taraf
Vicdani taraf

📌Batı tarihin son beş yüz senelik döneminde daima bolluk ve refah içerisinde yaşamış, ufak hadiseler dışında kendi anakarasında herhangi bir tehlikeye maruz kalmamıştır. Bu rahatlığı onları koruyan Hintli, Afrikalı askerlere ya da her türlü üretimi hayatta kalma pahasına yapan yetim çocuklara borçludurlar. Ama onların inşa ettikleri o büyük medeniyeti görmeye imkânları olmamıştır.

📌 Bir annenin ağlaması, bir bebeğin uyuyamaması Batılılar için hiçbir zaman ciddi bir şey ifade etmemiştir. Çünkü onlar karşılarındaki kavimleri, kendi ayarlarında görmemiş ve daima onun elindekinin kendi hakları olduğunu düşünmüşlerdir. Bu minvalde ortaya insanlığın güya en modern çağlarında berbat anlayış ve görüntüler çıkmıştır.

  • 9
  • 11
Modern çağda sömürgecilik bitti mi?
Modern çağda sömürgecilik bitti mi?

"Hâlihazırda yapmamız gereken şey, hükmettiğimiz milyonlarla bizim aramızda tercüman görevini üstlenecek bir sınıf yetiştirmektir." (Thomas Macaulay)

📌Batı niye bu koca sömürgelerinden çekildi diye soranlara bu cevabı gösterebiliriz. Sömürgeciler bu topraklarda daimi olarak kalmanın masrafını dahi hesaplayarak ortaya işlerini gönüllü olarak yaptıracakları zihni bir kölelik sistemi koymuşlardır. Bugün sömürge mazisi olan ülkelere baktığımızda yöneticilerin Batı'ya dair olan tavırlarından bu gerçeği idrak edebiliyoruz. Bu ülkeler adeta sömürge dönemindeki vali sistemi ile yönetiliyor gibilerdir.

🔎 Bilgi Notu
Batılılar sömürgeleştirdikleri her ülkede kendi tarzlarında eğitim veren okullar kurmuşlardır. Zihni olarak kendilerine yakın gördükleri yerlilerin çocuklarını bu okullarda yetiştirme yoluna gitmişlerdir.

  • 10
  • 11
Niçin tarih boyunca sömürgeci bir anlayışa sahip olmadık?
Niçin tarih boyunca sömürgeci bir anlayışa sahip olmadık?

📌Bizim medeniyet anlayışımız, varlık tasavvurumuz ve hayata bakış noktamız sevgi üzerine kurulmuştur. Bizler yaratılanı yaratandan ötürü seven bir anlayış zaviyesinin temsilcileriyiz. Tarih boyunca kendimizden ziyade karşımızdakinin hakkını gözeten bir topluluk olmuşuzdur. Bu anlayış bizi sömürgecilikten uzak tutmuştur. Evet, uzun yüz yıllar boyunca birçok kavmi yönetmiş olabiliriz ama dönüp baktığımızda hangisi bugün ana dili olarak Türkçe kullanıyor? Bizlerden kalma alışkanlıkları daima iyi alışkanlıklardır. Hiçbiri çıkıp da Müslümanlar bizi şöyle kullandı diye bir cümle kurmamaktadırlar.

(x) 📚 Dünden bugüne bir utanç tablosu olarak ırkçılık ve İslam düşmanlığı

  • 11
  • 11

📌Bizler bir yeri fethederiz, işgal diye bir kelime lügatimizde bulunmamaktadır. Evvela iyi ve adaletli anlayışımız kulaklarda dolaşmış, nihayetinde gönüller fethedilmiştir. Hakikaten Avrupa'nın çoğu yerinde insanlar Katolik yönetim yerine Müslüman sarığı görmeyi tercih etmişlerdir. Çünkü bizler herkesi kendi hukukuna göre yargılamış, can ve mal güvenliğini garanti altına almışızdır.

Avrupa'da Orta Çağ döneminde evinden çıkan bir adamın akşam eve sağ salim dönebilmesi sevinç sebebi iken bizler tüm bir kıtaya İslam medeniyetinin güzelliğini yaymışızdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN