Sovyetler Birliği'nin ölüm kampı: GULAG
Sovyetler Birliği'nin kurulması dünyadaki tüm dengeyi bozmuş ve milyonlarca insanın hayatına mal olan savaşlara neden olmuştu. İnsanlık dışı tutumuyla kötü bir nam salan Stalin, Lenin'den devraldığı GULAG kamplarında, 18 milyon insanı türlü gerekçelerle mahkum etmiş ve en az 2 milyon insanın ölümüne sebebiyet vermişti. Peki, bu kamplara kimler alınıyordu? İşkence yöntemleri nelerdi? İşte, Sovyetler Birliği'nin karanlık yüzü GULAGLAR...
Giriş Tarihi: 05.07.2024
13:13
Güncelleme Tarihi: 05.07.2024
13:49
◼ SSCB 'nin başına Stalin 'in geçmesiyle 1930 ve 1950 yılları arasında GULAG kampları insanlar için en acımasız yerlere, adeta cehenneme dönüşmüştü.
◼ Az olan kamp sayısı Stalin 'in emriyle 53 müdürlüğe ve 423 çalışma kampına çıkarılmış, başta birkaç yerde bulunan kamplar zamanla SSCB 'nin her noktasına yayılmıştı.
GULAG kamplarına kimler alınıyordu?
◼ Stalin 'in zaman içinde artan baskıcı tavırları ve rejimin her an yıkılacağı korkusu GULAG kamplarına daha çok insanın alınmasına sebep oluyordu.
◼ Halk, yöneticiler hakkında kötü konuşamıyor, kötü bile düşünemiyordu. Çünkü aksi durumda kendilerini direkt GULAG kamplarında bulacaklarını iyi biliyorlardı. Bunun yanında muhalif duruş sergilemek, insanlar hakkında şakalar yapmak ve bir parça ekmek çalmak GULAG kamplarına alınma gerekçelerindendi.
Ruslar Türk dünyasını nasıl ayrıştırdı?
Sovyet rejiminin ölüm kampı: GULAG
◼ Stalin, GULAG kamplarının yönetimiyle bizzat ilgilenmiş ve otorite zannettiği zalimlikleri insanların üzerinde acımasızca uygulamıştı. Dünya tarihinin belki de görmüş olduğu en karanlık olaylar burada yaşanmıştı.
◼ 1918' den kampların kapatıldığı 1957 yılına kadar 18 milyon insan, her türlü eziyetin ve işkencenin uygulandığı insanlık dışı kamplara mahkum edilmişti.
↪18 milyon insandan en az 2 milyon kadarı ölüm çukuruna dönüşen GULAG kamplarında can vermiştir...
GULAG kampına alınma gerekçeleri
◼ İnsanlar GULAG kamplarına hiçbir açıklama yapılmadan alınır ve orada asla insan olarak nitelendirilmezlerdi. Yöneticiler mahkumları tamamen robot olarak görür ve bu insanlara akıllara dahi gelemeyecek türlü işkence yöntemlerini uygularlardı. Sonuç olarak yaşayan bir ölüye dönüşürlerdi.
◼ Sevdiklerinin fotoğraflarını saklamaları yasaktı ve yakınlarına yılda yalnızca bir kez mektup gönderme hakları vardı.
Azeri değil, Azerbaycan Türkü
GULAG kampının gerçekleri
◼ Mahkumlar yalnızca dört saat dinlenebiliyor, -60 derecede, zorlu hava koşullarında ; madencilik, kereste, mühimmat üretimi ve demir yolu inşaatında çalıştırılıyorlardı. Performanslarına göre yemek hakkı tanınan insanlara sadece çorba veriliyordu.
◼ Kamptan kurtulmayı başaran mahkumların anlattıklarına göre çorbayı suya dönüşmeden katı şekilde yemek zorundaydılar aksi takdirde aç kalıyorlardı. Fakat yeseler de yemeseler de uzun süren açlık hali midelerinde amansız sancıya sebep olmaktaydı.