Arama

Srebrenitsa ve mavi kelebekler

Srebrenitsa Soykırımı, aradan geçen 29 yıla rağmen hem Boşnak halkı hem de tüm Müslümanlar için kapanmayan bir yara… 8 bin 372 Boşnak sivilin Sırp askerlerce katledildiği bu soykırım, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak tarihe geçti. Yaşanan katliamdan kaçmaya çalışanların menzili ise yine "ölüm yolu" oldu. Boşnaklar, "fazla mermi gitmesin" diye kendi elleriyle kazdıkları çukurlara atılıp bombalanarak katledildiler. Yıllar sonra Bosna Hersek'in başkanı Aliya İzzetbegoviç, bu mezarları nasıl bulduklarını şu sözlerle anlatmıştı: "Nerede mavi kelebek gördüysek orayı kazdık..."

  • 11
  • 16
300 BOŞNAK SİVİLİ SIRP ASKERLERE TESLİM ETTİLER!
300 BOŞNAK SİVİLİ SIRP ASKERLERE TESLİM ETTİLER!

📌 Hollandalı askerlerin Srebrenitsa'dan uğurlanması öncesinde de Sırp komutanın Karremans ve ailesine çeşitli hediyeler vermesi de bir başka detay olarak göze çarpıyor.

📌 Görüntülere rağmen Karremans hiçbir zaman yargılanmadı. Hollanda devleti ise Srebrenitsa'daki katliamdan "kısmen" suçlu bulundu. Kurban yakınlarınca 2007'de açılan davada, Lahey Bölge Mahkemesi, Srebrenitsa'nın işgali sırasında BM bünyesinde görevli Hollandalı askerlere sığınan 300 Boşnak sivilin Sırp askerlerine teslim edilmesinden dolayı Hollanda'yı suçlu buldu. Mahkeme, "Hollandalı askerlerin, Sırplara teslim edilen 300 kişinin öldürüleceğini öngörmesi gerektiğini" ifade etti.

  • 12
  • 16
‘SOYKIRIM’ KARARI VE SUÇLULARI
‘SOYKIRIM’ KARARI VE SUÇLULARI

📌 Hollandalıların Lahey kentideki Uluslararası Adalet Divanı, 2007'deki kararında, ICTY'den gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve civarında yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi.

📌 Sırp komutan Ratko Mladic, ICTY'de sonuca bağlanan davada, aralarında Srebrenitsa Soykırımının da bulunduğu birçok suçtan müebbet hapse mahkum edildi.

📌 Aynı mahkeme, 2016'da sonuca bağladığı davada, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'e Srebrenitsa soykırımı dâhil 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası verdi.

  • 13
  • 16
45 SIRP 499 YIL HAPİS CEZASI ALDI
45 SIRP 499 YIL HAPİS CEZASI ALDI

📌 Mahkeme ayrıca, Srebrenitsa soykırımındaki suçları nedeniyle eski Sırp General Radislav Krstic'i 35 yıl, Vidoje Blagojevic'i 15 yıl, Vujadin Popovic ve Ljubisa Beara'yı ömür boyu, Drago Nikolic'i 35 yıl, Ljubomir Borovcanin'i 17 yıl, Vinko Pandurevic'i 13 yıl, Radivoje Miletic'i 19 yıl, Milan Gvero'yu 5 yıl hapse mahkûm etti.

📌 Bosna Hersek Mahkemesinde görülen davada ise 13 Temmuz 1995'te bine yakın Boşnak sivilin öldürülmesiyle suçlanan Milorad Trbic, 30 yıl hapse mahkûm edildi. Farklı mahkemelerde görülen Srebrenitsa davalarında bugüne kadar 45 Sırp, toplam 699 yıl hapis cezası aldı.

📌 Eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Milosevic de Srebrenitsa'daki soykırımla suçlanmış ancak ICTY'deki yargılanması devam ederken tutuklu bulunduğu cezaevinde yaşamını yitirmişti.

  • 14
  • 16
24 YIL SONRA GELEN SOYKIRIM İTİRAFI
24 YIL SONRA GELEN SOYKIRIM İTİRAFI

📌 Bosna Savaşı'nda Birleşmiş Milletler'in (BM) güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa'da sivilleri korumakla yükümlü olmalarına rağmen katliamcı Sırp askerlerine kapıyı açan Hollandalı taburun komutanlarından Ludy de Vos, soykırımdan 24 yıl sonra itirafta bulunmuş ve Srebrenitsa'da görev yaptığı dönemde yaşananları "insanlık tarihinin en büyük başarısızlığı" olarak nitelendirdi.

  • 15
  • 16
‘KÖTÜ ŞEYLERİN OLACAĞINI HİSSETTİK’
‘KÖTÜ ŞEYLERİN OLACAĞINI HİSSETTİK’

📌 Srebrenitsa'daki son günlerinde olayların değişik bir hal almaya başladığını fark ettiğini söyleyen De Vos, "Yakınlarda bulunan Sırp birlikleri gitgide güçleniyor ve kötü bir şeyler olacağı hissine kapılmamıza neden oluyordu" diye konuştu.

📌 Hollandalı komutan, Srebrenitsa'da son ana kadar kalamamanın pişmanlığını yaşadığını vurgulayarak, "Srebrenitsa benim için anılarla dolu bir yer. Yıllar sonra buraya dönmek zor. Burada yaşananlar yalnızca Srebrenitsa'da görev yapan Hollandalı askerleri değil, bu topraklara adım atmamış Hollandalı askerleri de etkiledi" şeklinde konuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN