Arama

Sultan Abdülhamid döneminde yapılan tıbbi faaliyetler

Sultan II. Abdülhamid dönemi Osmanlı Devleti'nin her alanda birbirinden kıymetli atılımlar gerçekleştirdiği bir devirdir. Bu dönem içerisinde öne çıkan ıslahatlardan biri de sağlığa dair olanlardı. Tıbbiye'deki öğretim dilini Fransızca'dan Türkçe'ye çeviren Sultan, bizzat kendi parasıyla Şişli Etfal Hastahanesini yaptırdığı gibi Darülaceze'nin bir kısım masraflarını da kesesinden karşıladı. Bu adımlar Sultan II. Abdülhamid'in sağlık ve sosyal yardım alanlarında attığı önemli adımlardır. Sizler için Sultan Abdülhamid döneminde yapılan tıbbi faaliyetleri derledik.

◾ Sultan II. Abdülhamid tarafından 1887'de Demirkapı'da Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane içinde kurulan Darü'l-Kelb Tedavihanesi Dünya'nın üçüncü, Doğu ülkelerinin ise ilk kuduz hastalığı tedavi merkezi olmuştur.

◾ Salgın hastalıklar, tarihsel süreç içinde insanlığın en büyük afetlerinden olmuştur. Bu hastalıklar içme suyundan, yemeklerden, hayvanlardan ve insandan insana geçmek suretiyle toplumda büyük etkileri olmuş, kitlelerin sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak sıkıntılarına sebebiyet vermiştir.

19. yüzyılda, insanlığı en çok tehdit eden salgın, köpek ısırması sonucu ölümlere neden olan kuduz hastalığıydı.

◾ Paris'te 1885 yılında önemli bir gelişme yaşanmış Fransız bilim adamı Pasteur, icat ettiği ilacı 14 yerinden ısırılan 9 yaşındaki bir çocukta uygulayıp 10 günün sonunda başarılı neticeler alarak dikkatleri üzerine çekti. Bu başarı dünya ve Osmanlı basınında da yerini almıştı.

◾ Osmanlı halkını istifade ettirmeyi düşünen Sultan Abdülhamid, 26 Ekim 1885'te kuduzla ilgili enstitüye bağışlanmak üzere 10.000 Frank parasıyla bir ekip kurdurdu.

Tarihimizin ilk çocuk hastanesi: Hamidiye Etfâl

◾ Bu ekip 6 ay Pasteur'ün yanında eğitim gördü. Sultan II. Abdülhamid'in emriyle kurulan ve hizmete başlayan hastane, dünyanın üçüncü ve doğunun ilk kuduz müessesi oldu.

◾ Şişli ilçesinde bulunduğu caddeye ismini veren Darülaceze, 1895 yılında Sultan II. Abdülhamid Han'ın fermanıyla kuruldu.

Bu kurum vasıtasıyla, eğitim ve bakımları temin edilecek kişilerin zamanla topluma kazandırılması amaçlanıyordu.

◾ Yapılması düşünülen bu kurum vasıtasıyla, eğitim ve bakımları temin edilecek kişilerin zamanla topluma kazandırılması amaçlamıyordu.

Mekteb-i Tıbbiye'nin hikâyesi

Sultan II. Abdülhamid'in, cağını aşan ufku ve halkının modern imkânlardan yararlanması isteğinin tezahürü olan Bakteriyolojihane-i Şahane ismiyle kurulan bu müessese, günümüzde hastanelerde yer alan mikrobiyoloji servislerinin özünü teşkil etmektedir.

İstanbul'un 100 Sultan II. Abdülhamid Eseri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN