Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Sultan Abdülhamid hangi fotoğrafçıya ödül verdi? Osmanlı'da fotoğrafçılık hakkında kısa bilgiler...

Sultan Abdülhamid hangi fotoğrafçıya ödül verdi? Osmanlı'da fotoğrafçılık hakkında kısa bilgiler...

19. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkan fotoğraf sanatı, ilk önce Avrupa'yı daha sonra da tüm dünyayı etkiledi. Avrupa'da fotoğrafın keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı coğrafyasında da fotoğraf yaygınlaşmaya başladı. Osmanlı sultanları bu alandaki gelişmeleri sıkı sıkıya takip etti; fotoğrafı ve fotoğrafçılığı destekledi. Özellikle Sultan Abdülhamid'in fotoğrafa olan merakı sayesinde, bugün Yıldız Koleksiyonu olarak adlandırdığımız 800 albüm, 35 bin fotoğraf gibi paha biçilemez belgeler, günümüze ulaştı. Peki, Sultan Abdülhamid hangi fotoğrafçıyı ödüllendirmişti? Osmanlı'da fotoğrafçılık hakkında kısa bilgileri derledik.

Fotoğrafın keşfi, tüm dünyada duyurulmasından iki ay sonra, Osmanlı Devleti'nin resmi yayını olan Takvim-i Vekayi gazetesinde haber olarak yer aldı. 1841 yılına ait Ceride-i Havadis gazetesi ise Daguerre'in fotoğrafçılık üzerine yazmış olduğu kitabın Türkçeye çevrildiğinden söz eder. Osmanlı'da fotoğrafçılıkla ilk ilgilenen Müslümanlar asker kökenliydi. 1783 yılında açılan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun gibi okullarda 1860'lı yıllarda resim derslerine ilave olarak verilmeye başlanan fotoğraf dersleri sayesinde pek çok fotoğrafçı yetişmiştir.

OSMANLI'NIN SANATKAR PADİŞAHLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 6
  • 15
Osmanlı fotoğrafçılığını geliştiren en önemli unsur
Osmanlı fotoğrafçılığını geliştiren en önemli unsur

Osmanlı fotoğrafçılığını geliştiren en önemli unsurlardan biri Batılı seyyahların, ressamların ve fotoğrafçıların, başta İstanbul olmak üzere Türk coğrafyasına duyduğu ilgiydi. Bunun kökeninde kuşkusuz 16. yüzyıldan itibaren Batı dünyasındaki yazar ve sanatçıların Doğu algısını biçimlendiren oryantalist bakış yatar. Osmanlı, Batı için her dönemde merak edilen gizemli yerlerin başında geliyordu.

Pera'da açtığı şehrin ilk fotoğraf stüdyosunda çalışmalarına başlayan Kargopoulo, özellikle çektiği İstanbul panoramaları ile sarayda dikkat çekmiş ve Sultan Abdülmecit zamanında saray fotoğrafçısı olmuştur. Daha sonra çalışmalarını Edirne'de de sürdürmüş buradaki bir stüdyoya ortak olmuştur.

AZ BİLİNEN İSTANBUL FOTOĞRAFLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 8
  • 15
Sultan Abdülhamid hangi fotoğrafçıya ödül verdi?
Sultan Abdülhamid hangi fotoğrafçıya ödül verdi?

Fotoğrafçılığı Abdullah Biraderler'in yanında öğrenen Bogos Tarkulyan (Fransızca söylemiyle Poul Tarkulyan) daha sonra açacağı stüdyosunda en az onlar kadar ünlenmiş 50 yıldan fazla işletmeyi başardığı ticarethanesinde birbirinden değerli sayısız eser bırakmış bir fotoğrafçıdır.

  • 9
  • 15
Bogos Tarkulyan (Febüs Efendi) kimdir?
Bogos Tarkulyan Febüs Efendi kimdir?

Tarkulyan, Kumkapı'da Haçik adlı bir balıkçının oğlu olarak dünyaya geldi. İlk stüdyosunu ne zaman açtığı bilinmese de en eski kayıt, 1882 yılına, Pangaltı'da Büyükdere Caddesi 30 numaralı yere işaret eder. Kendi adına açmış olduğu bu stüdyoyu daha sonra kapatarak, 1886 yılında "Febüs" ismini koyacağı yeni stüdyosunu, Beyoğlu'nda 310 numaralı yerde açar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN