Sultan Abdülhamid'e atılan çirkin iftira!
Sultan II. Abdülhamid, tahttan indirildikten sonra hakkında, en önemli hadis-i şerif kaynaklarından biri olarak kabul edilen Sahih-i Buhari'yi yaktırdığı iftirası atıldı. Ancak Abdülhamid ne kitap yaktırmış ne de yırtmıştı . Aksine gösterdiği ilmi titizlik ve gayret sayesinde Sahih-i Buhari'nin temel müracaat metni olan Yunini'nin çalışmasını, bizzat kendi emriyle yayınlatmıştı.
Giriş Tarihi: 20.11.2019
09:27
Güncelleme Tarihi: 20.11.2019
11:09
Osmanlı Devleti'nde kültür seviyesini yükseltti
Osmanlı Devleti'nde kültür seviyesini yükselten II. Abdülhamid Müze-i Hümayun (Eski Eserler Müzesi), Askeri Müze, Bayezid Kütüphane-i Umumisi, Yıldız Arşivi ve Kütüphanes i gibi kültür müesseselerini de kurmuştur. Döneminde basım-yayım kontrolü olmasına rağmen yayın çalışmalarını bizzat desteklediği için kitap, dergi ve gazete sayısında büyük bir artış yaşanmıştır.
Yıldız Sarayı'nın 31 Mart ayaklanmasından sonra defalarca uğradığı yağmalardan kurtulabilmiş tek bölümü olan kütüphane , cumhuriyetin ilanından sonra kararname ile İstanbul Üniversitesi'ne verilmiş, uzun seneler ciddi bir ilim merkezi olmuştur.
Yıldız Albümleri'nden fotoğraflarla Abdülhamid'in hizmetleri
Abdülhamid'in her alanda yaptığı yenilikler
Sonuç olarak Türk maarifi, II. Abdülhamid döneminde şuurlu ve planlı bir şekilde ele alınmıştır. Abdülhamid'in her alanda katkıları olduğu gibi kütüphanecilik alanındaki katkıları da göz ardı edilemez; gazete, dergi ve kitap neşrinde nitelik ve nicelik bakımından önemli gelişmeler olduğu, kütüphanecilik ve arşivcilik alanlarında da modernleştirmeler yapıldığı, müzecilik gibi yepyeni bir dalda ciddi ve kalıcı adımların yine II. Abdülhamid döneminde atıldığı inkâr edilemez bir gerçektir.
Sultan Abdülhamid'in ülkeyi ihya eden fabrikaları