Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Sultan Abdülhamid'in 126 yıl önce kurduğu enstitünün koronavirüs ile mücadelesi

Sultan Abdülhamid'in 126 yıl önce kurduğu enstitünün koronavirüs ile mücadelesi

Binlerce kişinin hayatını etkileyen koronavirüs salgını için henüz bir tedavi bulunamadı. Ancak süreçle ilgili gelişmeler ve çözümler için çalışmalar devam ediyor. Sultan Abdülhamid'in 126 yıl önce kurduğu enstitü, koronavirüs aşısı üretmek için harekete geçti. Kurulduğu günden bu yana aşı ve serum üretimi yapan Bakteriyolojihane-i Osmani adlı bu enstitü hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

  • 4
  • 18
PARİS'TEKİ İLK ADIM
PARİS’TEKİ İLK ADIM

Pasteur'ün 1885 yılında kuduz hastalığı üzerine yaptığı çalışmalar, Sultan II. Abdülhamid'in dikkatini çekti. Bu alanda yapılan çalışmaları yakından izlemek amacıyla Tıbbiye Mektebi Dâhiliye Muallimi Dr. Aleksander Zoeros Paşa başkanlığında, Veteriner Hekim Hüseyin Hüsnü ve Zooloji Muallimi Dr. Hüseyin Remzi Beylerden oluşan üç kişilik bir heyeti Pateur'ün yanına gönderdi.

  • 5
  • 18
OSMANLI'DAKİ BİLİM HEYETİNİN AŞI ÇALIŞMASI
OSMANLI’DAKİ BİLİM HEYETİNİN AŞI ÇALIŞMASI

Sultan II. Abdülhamid, bu heyetle birlikte Pasteur'e verilmek üzere, bir devlet nişanı ve laboratuvarına yardım için 10.000 frank para yardımda bulundu. Paris'te Pasteur'ün yanında 6 ay kalan heyet, kuduz hastalığı aşısının hazırlanması ve kullanılması konularındaki tüm bilgileri öğrendi. Veteriner Hekim Hüseyin Hüsnü ile Dr. Hüseyin Remzi Beyler de Pasteur ve Chamberland'ın eserini "Mikrob Emrazı Sariye ve Şarboniyenin Vesaili Sirayeti ve Usulü Telkihiyesi" adı altında tercüme edip 1887 yılında yayımladılar.

1887 yılında yurda döndükten sonra da bu hastalığa karşı Darül-kelb Ameliyathanesinde aşı yapımına başladı.

  • 6
  • 18
ENSTİTÜ NASIL KURULDU?
ENSTİTÜ NASIL KURULDU?

1893 yılında, İstanbul'da kolera vakalarının görülmesi üzerine, önleyici tedbirlerin alınması ve hastalığın üzerinde gerekli araştırmaların yapılması için Fransa'dan bu alanda uzman olan Dr. Andre Chantemesse getirildi. İstanbul'da 3 ay kadar kalarak kolera konusunda çalışmalar yapan Dr. Chantemesse, ülkemizde bir bakteriyoloji laboratuvarının kurulmasını önerdi.

1894 yılında, Sultan II. Abdülhamid tarafından Gülhane bölgesinde ilk bakteriyoloji laboratuvarı kuruldu. Bakteriyolojihane-i Osmani adındaki bu laboratuvarın idaresi için Fransa'dan getirilen Dr. Mourice Nicolle görevlendirildi. Laboratuvar, 2 yıl sonra 1896'da Nişantaşı'nda Süleyman Paşanın konağına nakledilmiştir.

Enstitü için gerekli araç-gereçleri ve çalışacak uzmanların bir kısmı Avrupa'dan getirildi. Bakteriyolojihane'ye suların ve gıdaların tahlil edilmesinden mikrop temelli hastalıkların incelemelerinin yapılmasına, tıp öğrencilerine mikrobiyoloji derslerinin anlatılmasına kadar birçok vazife verildi. Çalışma konularının fazlalığı nedeniyle bu bina sonraları dar gelmeye başladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN