Arama

Sultan Abdülhamid'in arşivinden tarihe tanıklık eden camiler

İslam'ın sembolü ve yüce Allah'ın evi olan camiler, geçmişten günümüze kadar toplumsal yaşamın merkezi oldu. Yüzyıllardır Müslümanların dini ve ahlaki eğitiminde önemli katkılar sağladı. Bundan dolayı Müslümanlar, gittikleri her yerde kendi meskenlerinden önce cami inşa ederek şehirleri ihya etti. Sizler için, Camiler Haftası'nda Sultan Abdülhamid'in arşivinden tarihe tanıklık eden camileri derledik.

  • 12
  • 19

Bayezid Camii

📌 İstanbul'un yeniden imarında büyük bir merkez teşkil eden ve Fatih Külliyesi'nden sonra ikinci büyük külliye olan II. Bayezid Külliyesi içindeki Beyazıt Camii, kendi adıyla anılan meşhur meydanda bulunur.

📌 Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan caminin mimarının Mimar Kemaleddin veya Yakup Şah olduğu sanılıyor. Külliye bir cami, türbe, aşhane-imaret, sıbyan mektebi, tabhâneler, medrese, hamam ve kervansaraydan ibarettir.

▶ Bütün bu yapılar, Fâtih Camii ve Külliyesi'nden farklı olarak onun gibi tamamen simetrik bir esasa göre değil, fakat şehrin ortasındaki bu araziye dağınık bir biçimde yerleştirilmiştir.

▶ İstanbul'daki Fatih Külliyesi'nden sonraki ikinci sultan külliyesinin bir parçası olarak yaptırıldı.

Beyazıt Camii hakkında tarihi bilgiler

  • 13
  • 19

Fatih Camii

▶ Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan külliyede 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunur.

▶ Fatih Camii, Süleymaniye Camii gibi Osmanlı yaşam kültürünün önemli bir sembolüdür.

Fatih Camii ve Külliyesi hakkında 10 bilgi

  • 14
  • 19

Ortaköy Camii

📌 Boğazın serin sularına aksini yansıyan Ortaköy Cami, Büyük Mecidiye olarak da bilinir. Sultan Abdülmecid tarafından Mimar Nikoğos Balyan'a 1853 yılında yaptırıldı.

▶ Merdivenle çıkılan yapının tek şerefeli iki minaresi vardır. Cami, 19'uncu yüzyıl selatin camilerinin tümünde olduğu gibi iki bölümden; asıl ibadet mekânı olan harim bölümü ile girişin önünde yer alan hünkâr kasrından oluşur.

  • 15
  • 19

Nusretiye Camii

📌 İstanbul'da Tophane'de, II. Mahmud tarafından yaptırılan selâtin camilerden biri olan Nusretiye Camii, İstanbul surları dışında inşa edilen büyük ibadet yerlerinden biriydi. Aynı zamanda İstanbul'da bulunan camiler arasında en ince minarelere sahiptir.
▶Yeni askerî teşkilâta önem veren II. Mahmud, camiyi askerî binalarla birlikte yaptırmıştı. Böylece diğer selâtin külliyelerindeki gibi çeşitli vakıf binalarla çevrili olmayıp yegâne müştemilatı top dökümhanesinin önüne inşa edilen askerî yapılardan ibaretti.
24 Şubat 1823'teki büyük yangında yanan Top Arabacıları Kışlası ve Camii'nin yerinde yapılan Nusretiye Camii'nin inşasına, Haziran 1823'te başlandı; 8 Nisan 1826'da bitirildi.

▶ Caminin adı kitâbede Câmi-i Nusret diye gösterilse de, burası halk arasında daha çok "Tophane Camii" olarak tanınır.

  • 16
  • 19

Dolmabahçe Bezm-i Âlem Valide Sultan Camii

📌 Caminin yapımına Bezmiâlem Vâlide Sultan'ın emriyle başlansa da onun vefatı üzerine oğlu Sultan Abdülmecid tarafından tamamlandı. Asıl adı Bezmiâlem Valide Sultan olan cami, Dolmabahçe'nin içinde yer aldığından dolayı sarayın adıyla anılır.

Osmanlı'nın en hayırsever valide sultanı; Bezmialem Valide Sultan

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN