Sultan Abdülhamid'in arşivinden tarihe tanıklık eden camiler
İslam'ın sembolü ve yüce Allah'ın evi olan camiler, geçmişten günümüze kadar toplumsal yaşamın merkezi oldu. Yüzyıllardır Müslümanların dini ve ahlaki eğitiminde önemli katkılar sağladı. Bundan dolayı Müslümanlar, gittikleri her yerde kendi meskenlerinden önce cami inşa ederek şehirleri ihya etti. Sizler için, Camiler Haftası'nda Sultan Abdülhamid'in arşivinden tarihe tanıklık eden camileri derledik.
Giriş Tarihi: 04.10.2020
18:36
Güncelleme Tarihi: 04.10.2020
19:20
Yıldız Hamidiye Camii
📌 Yıldız Hamidiye Camii, Sultan II. Abdülhamid tarafından 1881-1885 yılları arasında inşa ettirildi. Yapının iki yanında sağlı sollu beyaz mermer merdivenler ve onların arasında yüksek bir taç kapı bulunur. Hamidiye, selatin camilerinin sonuncusudur.
▶ Kubbe bezemelerinde pek rastlanmayan mavi üzerine yıldız işlemeler ve hünkâr kasrındaki altın varak, caminin zengin işlemelerine güzel bir örnektir. Caminin iç mekânının sağında ve solunda yer alan ahşap kafeslerin ikisi de iyi bir marangoz olan Abdülhamid'in el işçiliğidir.
▶ Mukarnaslı mermer mihrabın tavanı, korkulukları ve ayaklı vaaz kürsüsü altın yaldızlarla süslenmiştir. Ayrıca yapının minaresi mukarnas şerefeli ve minare gövdesi tepeye kadar yivlidir.
İhtişamlı mimarisiyle Hamidiye Camii
Ayasofya Camii
📌Ayasofya, 1453'te Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethetmesinden sonra camiye dönüştürüldü ve ilk Cuma namazı burada kılındı. Sultan daha sonra Ayasofya Camii için bir vakıfname düzenleyerek kendi hayratı olarak vakfetti. Yanına da bir medrese inşa ettirdi. İlk minare ahşap olarak yarım kubbelerin üzerinde yapıldı.
▶Ayasofya yeni haliyle bir Osmanlı külliyesi oldu.
Ayasofya'daki mozaiklerin tarihi şifreleri
Ayasofya Cami-i şerifinin içeriden genel görünüşü
📌 Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya'yı camiye çevirdikten sonra içine mihrap, minber, müezzin mahfili, vaiz kürsüsü gibi yapılar inşa edildi. Mozaikler kapatıldıktan sonra cami çini ve kuşak yazılarla süslendi.
▶ Osmanlı döneminde yapılan çalışmalarla ve Mimar Sinan'ın eklediği minarelerle güçlendirilen Ayasofya, günümüze kadar varlığını sürdürebildi.
Ayasofya'da sadece namaz kılınmazdı
Ayasofya Camii'nin şadırvanı
📌Padişahlar cuma namazlarını genellikle burada kılardı. Savaş dönemlerinde şehitlere hatimler indirilir ve zaferden sonra şükür namazları kılınırdı.
▶ Padişahların veya hanedan mensupları ile vezirlerin vefat haberleri ve salaları önce Ayasofya, Fatih, Sultanahmet Camii'nde okunurdu. Bazı sultanların cenaze namazları Ayasofya Camii'nde kılınırdı.
İslam dünyasında hiçbir camiye nasip olmayan merasimler Ayasofya'da yapıldı!
Sultan Ahmet Camii ve meydanı
📌 Sultan Ahmet Cami, Türk-İslam medeniyetinin en zarif eserlerindendir. Döneminin bütün güzellik ve inceliklerini barındıran cami, adeta kente mührünü vurur.
▶ Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli camisiydi. Bu şaheser, Sedefkâr Mehmed Ağa tarafından Mimar Sinan'ın yapı anlayışıyla inşa edildi. Camide zümrüt, güllerle süslenmiş ve yaldızlarla 100 adet Kur'an-ı Kerim işlenmiş kendi mihrabı vardır. Mihrabın sağındaki minber, en kalabalık halinde bile herkesin imamı duyabileceği şekilde tasarlanmıştır.
▶ Sultan Ahmet Camii'nin içinde 20 bini aşkın İznik çinisi kullanılmıştır. Bu yüzden Avrupalılar tarafından "Mavi Cami" olarak bilinir.
Sultan Ahmet Camii'nin bilinmeyenleri