Arama

Sultan Abdülhamid’in en bedbaht şehzadesi: Abdülkadir Efendi

Şehzade Abdülkadir Efendi, Sultan II. Abdülhamid'in üçüncü oğlu olarak dünyaya geldi. Alışılmışın dışında, şahsına münhasır bir şehzade olan Abdülkadir Efendi, Sultan Abdülhamid'in görüşlerine ve yönetimine genel olarak muhalif bir tavır içindeydi. Öyle ki, Sultan Abdülhamid de zaman zaman kendisine sitemde bulunurdu. Şehzade Abdülkadir, Osmanlı hanedanının sürgünde maddi ve manevi açıdan en çok sıkıntı çeken üyesi oldu. Sürgün sırasında soğuktan hastalanan iki aylık kızı Bidar Sultan'ı toprağa verdi, dolandırılarak malı mülkü elinden alındı ve yaşamı geçim sıkıntılarıyla geçti… Sultan Abdülhamid'in en bedbaht şehzadesi Abdülkadir Efendi'ye dair bilinmeyenleri sizlerle buluşturuyoruz.

  • 11
  • 20
SÜRGÜNÜN EN GENÇ VE İLK KURBANI: BİDAR SULTAN
SÜRGÜNÜN EN GENÇ VE İLK KURBANI: BİDAR SULTAN

Abdülkadir Efendi, sürgün edildiği dönemde 46 yaşındaydı ve miralay rütbesindeydi. Şehzade Abdülkadir Efendi, eşi Macide Hanım ile iki oğlu Ertuğrul Necip ile Alaeddin Kadir'i Bristol Otel'e yerleştirdi.

Kendisi, diğer eşi Meziyet, yeni doğmuş kızı Bidar ve oğlu Mehmet Orhan ile Hadaret Otel'e geçti.

Şehzade'nin iki aylık kızı Bidar Sultan, yolda soğuktan hastalanmıştı ve iki gün sonra vefat etti. Tarihte Bidar Sultan'ın adı, sürgünün en genç ve ilk kurbanı olarak geçer.

  • 12
  • 20
HANEDANIN EN ÇOK SIKINTI ÇEKEN AİLESİ
HANEDANIN EN ÇOK SIKINTI ÇEKEN AİLESİ

Yanlarında götürdükleri az miktarda para kısa zamanda tükendi. Maddi sıkıntılar nedeniyle ucuz otellerde ve sonunda şehir dışındaki ucuz pansiyonlarda yaşamını sürdüren aile, bir süre yok pahasına satılan mücevherlerle idare etti.

Osmanlı hanedanının sürgünde maddi ve manevi açıdan en çok sıkıntı çeken kolu Abdülkadir Efendi ailesi oldu.

  • 13
  • 20
ORKESTRADA KEMAN ÇALARAK GEÇİMİNİ SAĞLADI
ORKESTRADA KEMAN ÇALARAK GEÇİMİNİ SAĞLADI

Askerlikten başka mesleği olmayan Abdülkadir Efendi, sürgün sonrası Budapeşte Orkestrası'nda kemancılık yaparak hayatını kazanmaya başladı.

Cömert yaşamaya alıştığı için çok borçlanmıştı. Birkaç ay içinde yurda döneceklerini düşünerek, Abdülhamid'in mirasından düşen payı almayı umuyordu.

  • 14
  • 20
ABDÜLKADİR EFENDİ NASIL DOLANDIRILDI?
ABDÜLKADİR EFENDİ NASIL DOLANDIRILDI?

Şehzade Abdülkadir, sürgünde olduğu dönemde diğer varisler gibi Sami Günzberg'e vekâlet verdi. Günzberg, sarayın dişçisi olarak tanınıyordu ve bu nedenle hanedan üyelerinin güvenini sağlamıştı.

Abdülkadir Efendi, özellikle Çamlıca'daki çok geniş arazilerini ve Musul petrolleri üzerindeki payını istiyordu ancak beklentileri gerçekleşmedi.

  • 15
  • 20
İMZALADIĞI KAĞITTA NE YAZIYORDU?
İMZALADIĞI KAĞITTA NE YAZIYORDU?

Günzberg, Abdülkadir Efendinin itimadından veya gafletinden istifade ederek, "Sattım ve parasını aldım" yazan bir kâğıt imzalattı.

İlk olarak Feneryolu'ndaki Abdülkadir Köşkü'nü Mısırlı Prenses İkbal'e sattı. Abdülkadir Efendi'ye tek kuruş dahi göndermedi. Köşkteki antikaları da daha önce çıkarıp satmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN