Arama

Sultan Abdülhamid’in en bedbaht şehzadesi: Abdülkadir Efendi

Şehzade Abdülkadir Efendi, Sultan II. Abdülhamid'in üçüncü oğlu olarak dünyaya geldi. Alışılmışın dışında, şahsına münhasır bir şehzade olan Abdülkadir Efendi, Sultan Abdülhamid'in görüşlerine ve yönetimine genel olarak muhalif bir tavır içindeydi. Öyle ki, Sultan Abdülhamid de zaman zaman kendisine sitemde bulunurdu. Şehzade Abdülkadir, Osmanlı hanedanının sürgünde maddi ve manevi açıdan en çok sıkıntı çeken üyesi oldu. Sürgün sırasında soğuktan hastalanan iki aylık kızı Bidar Sultan'ı toprağa verdi, dolandırılarak malı mülkü elinden alındı ve yaşamı geçim sıkıntılarıyla geçti… Sultan Abdülhamid'in en bedbaht şehzadesi Abdülkadir Efendi'ye dair bilinmeyenleri sizlerle buluşturuyoruz.

  • 15
  • 20
İMZALADIĞI KAĞITTA NE YAZIYORDU?
İMZALADIĞI KAĞITTA NE YAZIYORDU?

Günzberg, Abdülkadir Efendinin itimadından veya gafletinden istifade ederek, "Sattım ve parasını aldım" yazan bir kâğıt imzalattı.

İlk olarak Feneryolu'ndaki Abdülkadir Köşkü'nü Mısırlı Prenses İkbal'e sattı. Abdülkadir Efendi'ye tek kuruş dahi göndermedi. Köşkteki antikaları da daha önce çıkarıp satmıştı.

  • 16
  • 20
PETROL HİSSELERİNİ DAHİ DEVRETTİ
PETROL HİSSELERİNİ DAHİ DEVRETTİ

Uzun bir bekleyişten sonra Şehzade Abdülkadir, dönemin cumhurbaşkanına çektiği telgraf ile durumu anlattı.

Cumhurbaşkanı, yakın dostu Günzberg'i çağırıp konuyu anlatmasını istedi. Günzberg, "Efendim bunlar dejenere insanlar. Sattım, parasını verdim. İşte parayı aldığına dair imzası!" diyerek işin içinden çıktı.

Günzberg ayrıca Şehzade Abdülkadir Efendi'nin Musul petrolleri hissesini de, Amerikan Petrol Şirketi'ne devretti. Buna karşılık 10 yıl müddetle şehzadeye bölük pörçük az bir meblağ gönderdi.

  • 17
  • 20
SOFYA’YA GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI
SOFYA’YA GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI

Her geçen gün sağlığını biraz daha kaybeden Abdülkadir Efendi, sık sık hastalanıp yataklara düşmeye başlamış ve sonunda çalışamaz olmuştu.

Budapeşte'de kalmak onlar için imkânsız hâle gelmişti. Bu nedenle 1933'te hayatın daha ucuz, Müslüman'ın daha bol ve memleketin de mesafe olarak daha yakın olduğu Sofya'ya göçtüler.

  • 18
  • 20
MADDİ SIKINTILARA RAĞMEN TÜRBEYİ YENİLETTİ
MADDİ SIKINTILARA RAĞMEN TÜRBEYİ YENİLETTİ

Şehzade Abdülkadir Efendi, maddi imkânsızlıklarına rağmen Sofya'da Bâli Efendi Türbesi'ni yeniletti.

Çocuklarını Alman yatılı mektebine yazdırdı ve daha sora bir oğlu tıp eğitimi için Viyana'ya gitti. Küçük oğlu ise Varna'daki kraliyet köşkünde bir memuriyete girdi.

  • 19
  • 20
ŞEHZADE ABDÜLKADİR EFENDİ NASIL ÖLDÜ?
ŞEHZADE ABDÜLKADİR EFENDİ NASIL ÖLDÜ?

Şehzade Abdülkadir Efendi, 16 Mart 1944 tarihinde Sofya'da Amerikan uçaklarının bir hava hücumu sırasında sığınakta kalp krizi geçirdi. Çıkan izdiham esnasında ezilerek yaşamını yitirdi.

Bir başka iddiaya göre ise eski Osmanlı-Alman dostluğu hatırına, Almanya'nın siyasi amaçlarla kullanması endişesi nedeniyle, Abdülkadir Efendi müttefiklerin istihbaratı tarafından öldürüldü.

Şehzade, vefat ettiğinde, Müslüman Mezarlığı'na cesedi kokmadan gömüldüğü için, diğer sürgünlere göre şanslı sayılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN