Arama

Sultan Abdülhamid'in fotoğraf arşivinden Osmanlı şehzadeleri

Şehzade, Osmanlı Devleti'nde padişahların erkek çocukları için kullanılan bir unvandır. Anadolu beyliklerinde de görülen Çelebi unvanının devamıdır. Şehzadelerin doğumu, öğrenime başlaması, evlenmesi, bürokraside görev alması, veliaht olması belli mertebelere göreydi. İşte, Sultan Abdülhamid'in fotoğraf arşivinden Osmanlı şehzadeleri...

  • 13
  • 20

Şehzade Ahmed ve Şehzade Burhaneddin Efendiler

Osmanlı tarihi boyunca şehzadeler şu şehirlerde görev yapmışlardı:

"Bursa, İnönü, Sultanhisar, Kütahya, Amasya, Manisa, Trabzon, Şebinkarahisar, Bolu, Kefe, Konya, Akşehir, İzmit, Balıkesir, Akyazı, Mudurnu, Hamidili, Kastamonu, Muğla, Antalya, Çorum, Niğde, Osmancık, Sinop ve Çankırı"

  • 14
  • 20

Şehzade Burhaneddin Efendi

Tanzimat'tan sonra şehzâdeler Mekteb-i Harbiye'de diğer talebelerle beraber okurken, sonradan Sultan Hamid zamanında, Mekteb-i Harbiye'nin Ihlamur'da şehzâdelere mahsus yatılı bir kısmı açıldı. Abdülkâdir, Nuri, Burhaneddin, Tevfik, Ziyâeddin, Hilmi, Abdürrahim, Abdülhalim, Osman Fuad, Ömer Faruk, Abdülaziz, Vâsıb, Şerefeddin, Tevhid, Âbid ve Abdülkerim Efendiler daha ağır dersler ihtiva eden bu mektepte tahsil gördü. Burada İran, Afgan, Mısır hanedanlarından da prensler okuyordu. Osman Fuad, Abdürrahim, Nureddin, Abdülhalim, Ömer Faruk, Şerefeddin Efendiler, ayrıca Almanya'ya askerî tahsile gönderildiler.

Şehzade Ömer Faruk Efendi'nin hazin öyküsü

  • 15
  • 20

Şehzade Mehmed Selim Efendi

Kanuni döneminde Şehzade Bayezid'in isyan etmesinden sonra sancaklara veliaht olan padişahın en büyük oğlu gönderildi. II. Selim'in oğlu III. Murad ve III. Murad'ın oğlu III. Mehmed Manisa'da sancakbeyi olarak görev yaptılar. Ağabeyleri sancak valiliği yaparken diğer şehzadeler Topkapı Sarayı'nda denetim altında yaşarlardı.

  • 16
  • 20

Şehzade Mahmud Şevket Efendi ile Şehzade Mehmed Selim Efendi ile Vezir Kemal Paşa'nın resmi

1595'te tahta geçen III. Mehmed devrinde en büyük şehzade de sancağa gönderilmedi. Bütün şehzadeler Topkapı Sarayı'nda yaşamaya başladılar. I. Ahmet'ten sonra da Osmanlı hanedanının bütün üyeleri Topkapı Sarayı'nda denetim altında yaşadılar.

Yurt dışına eğitime gönderilen askerler

  • 17
  • 20

Zekiye Sultan, Şehzade Mehmed Selim Efendi

III. Mehmed devrinde şehzadelerin sancağa gönderilme adetleri sona ermişti ama veliaht şehzadeye sancak tevcih edilmeye de devam ediliyordu. Hanedanın en büyük şehzadesi kağıt üzerinde bir sancak yöneticiliğine tayin edilirdi. Ancak sancağa şehzadenin yerine vekili olarak bir devlet adamı mütesellim adıyla gönderilirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN