Arama

Sultan Abdülhamid'in fotoğraf arşivinden Osmanlı şehzadeleri

Şehzade, Osmanlı Devleti'nde padişahların erkek çocukları için kullanılan bir unvandır. Anadolu beyliklerinde de görülen Çelebi unvanının devamıdır. Şehzadelerin doğumu, öğrenime başlaması, evlenmesi, bürokraside görev alması, veliaht olması belli mertebelere göreydi. İşte, Sultan Abdülhamid'in fotoğraf arşivinden Osmanlı şehzadeleri...

Şehzade Mehmed Seyfeddin Efendi

Osmanlı devlet düzeni içerisinde ilk dönemlerden itibaren şehzadelere oldukça önem verilirdi. Osmanlı padişahlarının oğulları bütün askeri, siyasi, idari işleri öğrenirlerdi. 17 yaşına geldiklerinde sancaklara gönderilir, lala dediğimiz tecrübeli bir devlet adamının gözetiminde işleri öğrenirlerdi.

Şehzade Seyfeddin Efendi

Şehzadeler kendi sancaklarında zeamet ve tımar tevcih edebilir, berat ve hüküm verebilir, askerleriyle birlikte savaşlara katılabilirlerdi. Şehzade sancakları içerisinde en meşhur olan il ise Manisa idi.

Şehzade

Osmanlı şehzadeleri, eğitimlerinin teorik kısmını sarayda almaya başlardı. Dönemin önde gelen âlimleri şehzadelere hoca olarak tutulurdu. Hocalar, bir ihtiyar ve siyah elbiseler giymiş bir kadınla beraber Harem kadınlarına görünmeden saraya gelirdi. Şehzadeler eğitimleri sırasında özellikle Arapça ve Farsçayı da öğrenirlerdi.

Şehzade Abdülmecid Efendi

Şehzadeler, sarayın üçüncü avlusunda içoğlanlarla birlikte ata binme ve savaş talimleri yapardı. Osmanlı şehzadeleri, eğitimlerinin pratik kısmını da yöneticilik yaptıkları sancaklarında öğrenirlerdi.

Şehzade Mahmud Şevket Efendi

Küçük yaştaki şehzadelerin eğitimi için tayin edilen hocalar; onların manevi eğitimlerinden sorumluydular. Şehzadelerle birlikte sancağa çıkar ve onlara fıkıh, hadis, kelam, tefsir ilimlerinin yanında tarih, astronomi, coğrafya, kimya, matematik gibi dersleri de okuturlardı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN