Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Sultan Abdülhamid'in fotoğraf arşivinden yurt dışına eğitime gönderilen askerler

Sultan Abdülhamid'in fotoğraf arşivinden yurt dışına eğitime gönderilen askerler

Sultan Abdülhamid döneminde, toplam 315 talebenin Avrupa'ya eğitime gönderildiğini biliyor muydunuz? II. Abdülhamid, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin kaderini belirleyen hamlelere imza attı. Şartlar ne olursa olsun eğitim konusunu asla ihmal etmeyen Sultan, açtığı mekteplerle eğitim alanında zihinlerin dönüşümünü sağladı. Ülkedeki rüşdiye ve idadiler artırırken eğitim için talebeleri yurt dışına gönderdi. Osmanlı'da öğrenciler yurt dışına gönderilerek, oradaki teknoloji ve bilim ile kendi medeniyetimizin sentezlenmesi amaçlandı. İşte, Sultan Abdülhamid'in fotoğraf arşivinden yurt dışına eğitime gönderilen askerler...

Almanyaya tahsile gönderilen zabitan:
Bab-ı Vala-yı Seraskeri Levazımat Dairesine memur Kaymakam Halid Bey

Tahsillerini yurt dışında tamamlayan talebeler, döndüklerinde sadrazamlığa kadar yükselebiliyordu. Orduda üst rütbelerde görev almalarının yanında valilik, meclislerde azalık, eğitim kurumlarında hocalık, mühendislik, mütercimlik, müze ve kütüphane müdürlükleri gibi önemli makamlarda bulunabiliyorlardı.

Osmanlı'da padişah çocukları nasıl yetiştirilirdi?

Almanyaya tahsile gönderilen zabitan: Yaveran-ı Hazret-i Şehriyarileri'nden Mirliva Ditfort Paşa kullarının muavini ve Birinci Fırka-i Hümayun'ları talim muallimi Kaymakam Ahmed Hamdi Bey

Osmanlı'da öğrenciler yurt dışına gönderilerek, oradaki teknoloji ve bilim ile kendi medeniyetimizin sentezlenmesi amaçlandı.

Enderun nedir, ne zaman kuruldu?

Almanyaya tahsile gönderilen zabitan:
İkinci Ordu-yı Hümayun'a mensub Seyyar Topçu Beşinci Liva Kumandanı Mirliva Şevket Paşa

Sultan Abdülhamid döneminde Fransa'ya 172 öğrenci gönderilirken, Almanya'ya 109, Avusturya'ya 8, Belçika'ya 3, İsviçre'ye 12 talebe yollandı. Eğitime gönderilen talebelerin çoğunluğunu askerlik ve askeri teknoloji öğrendi. Tıp, telgraf, ziraat, yol ve köprü işleri, hukuk, askerî tıp alanlarında eğitime giden öğrencilerde bulunuyordu.

Şehzadegan Mektebi nedir?

Almanyaya tahsile gönderilen zabitan:
Yaveran-ı Hazret-i Şehriyarileri'nden Topçu Mirlivası Mustafa Natık Paşa

Almanya'ya eğitime gönderilen Osmanlı subayları, toplam üç yıllık uzmanlık eğitimine tabi tutuluyorlardı. İlk altı aylık hazırlık döneminden sonra ait oldukları askeri sınıflara göre talim görecekleri Alman alaylarına dağıtılıyorlardı. Buralarda ihtisas eğitimini tamamladıktan sonra askerî manevralara katılıyor ve memlekete dönüyorlardı.

Osmanlı'da memurlar nasıl yetişirdi?

Almanyaya tahsile gönderilen zabitan:
Yaveran-ı Hazret-i Şehriyarileri'nden topçu ve istihkam komisyonu azası Ferik Rıza Paşa

Subayların eğitimi esnasındaki durumları, komutanlarının tuttukları raporlar vasıtasıyla Osmanlı mercilerine bildiriliyordu. Bu dönemde dört bahriye subayı da torpido eğitimi görmek üzere Almanya'ya gönderildi.

Sultan Abdülhamid'in arşivinden Osmanlı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN