Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Sultan Abdülhamid'in "öz hemşerim" dediği muhafızları: Ertuğrul Süvari Alayı

Sultan Abdülhamid'in "öz hemşerim" dediği muhafızları: Ertuğrul Süvari Alayı

Sultan Abdülhamid, Osmanlı'nın oldukça buhranlı bir döneminde tahta çıktı. Kendinden önceki padişahlara darbe yapılmasından dolayı güvenliğine son derece önem verirdi. Bunun için de Yıldız Sarayı'nda özel bir alay kurdu. Osmanlı hanedanının mensup olduğu Karakeçili yörüklerden oluşan Ertuğrul Alayı'nı... Abdülhamid Han, bu muhafızlara çok güvenir ve onlara "öz hemşerilerim" derdi. Hatta yatak odasının dışında bir haremağası ve Karakeçili aşiretinden bir muhafız bulunurdu.

Ertığrul Süvari Alayı Miralayı Naim Bey

🔸Alaya üst rütbeli Kaymakam Süleyman ve Hakkı Beyler atandı.

🔸 Binbaşılığına Harbiye Mektebi Süvari Talim Muallim Muavini Kolağası Naim Bey, süvari yaveri kadrosuna Kolağası Lütfi Bey getirildi.

Osmanlı askeri teşkilatı ile ilgili kavramlar

  • 5
  • 12
MUHAFIZLARDA ARANAN ŞARTLAR
MUHAFIZLARDA ARANAN ŞARTLAR

Hassa Ordu-i Hümayunu Ertuğrul Alayı'nın sancakdar muhafızlarının vaziyeti

🔸 Alaya alınacak muhafızların özel şartlara sahip olması gerekirdi. Çünkü padişahın koruma görevini üstlenecekleri için dikkatli olmaları gerekiyordu.

↪ Söğüt'e gelmiş ailelere mensup olması

↪ Çok iyi at binmesi

↪ Güzel ahlaklı ve beş vakit namazını kılması

↪ Kendi işi ile uğraşan, mazbut, yakışıklı ve boylu poslu kimseler olması

Mescid-i Aksa'nın son Osmanlı askeri: Iğdırlı Onbaşı Hasan

Hassa Ordu-i Hümayunu Ertuğrul Alayı'ndan bir çavuşla iki neferin vaziyeti

↪ Askerlerin sakal bırakma zorunluluğu yoktu. Ancak sakalını bakımlı tutmaları istenirdi.

↪ Aşiret mensupları Sultan Abdülhamid'in özel muhafızlığını yapacağı için hizmetleri sürekli olacak ve memleketleri ile ilişkileri kesilecekti. Bundan dolayı da kendi arzuları ile birliğe katılmaları gerekiyordu.

↪ Alaya seçilen muhafızlar, sultanın emirlerine son nefeslerine kadar itaat edip, sadakatle hizmet edeceklerine dair Ertuğrul Gazi'nin Türbesi'nde yemin ederlerdi.

  • 7
  • 12
ERTUĞRUL SÜVARİ ALAYI'NIN YEMİNİ
ERTUĞRUL SÜVARİ ALAYI’NIN YEMİNİ

Hassa Ordu-i Hümayunu Ertuğrul Alayı'ndan bir çavuşun vaziyeti

🔸 Ertuğrul Süvari Alayı'nın türbe önünde ettikleri yemin şöyleydi:

"Bismihu. Güneş batsın, ay çıksın. Gece güne, gün geceye devrilsin. Halifem, sultanımın yolu yolumdur. Benim kolum, onun koludur. Silahımın üstüne, tohumu çıkartan toprağımın üstüne, kuyunun üstüne, zindanın üstüne, atam Ertuğrul Gazi üstüne, sadakatim boynumdur, boynum doğrudur, kılıcım eğridir. İhanetten Allah korusun! Beni kendi kılıcımla doğrasın. İşte Kur'an-ı azimüşşan, işte elim. Ekmek tuz hakkı için, Allah'ın sözüne yemin olsun; hem vallahi, hem billahi, hem tillahi, devletimin bekâsını her şeyden önce tutacağıma, sultanımın canını kendi canımdan önce tutacağıma, "İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın" sözüne bağlı kalacağıma, namusum, şerefim ve dinim üzerine ant içerim."

  • 8
  • 12
SARAYDAKİ EN ŞANLI TEŞKİLAT
SARAYDAKİ EN ŞANLI TEŞKİLAT

Ertuğrul Süvari Alayı Miralayı Mehmed Nûri Bey

🔸 Ertuğrul Süvari Alayı, saraydaki en şanlı, en asil ve en cesur teşkilattı. İlk sancak teslim töreni ise Yıldız Hamidiye Camii'nde gerçekleşti.

🔸 Abdülhamid Han'ın Cuma selamlığında ya da diğer törenlerinde padişahın arabasının sağ ve sol yanında öne doğru sıra oluştururlardı.

🔸 Geceleri ise padişahın odasının önünde 2 saatte bir nöbet tutarlardı. Bu zaman diliminde aydınlatma ve ısınma araçlarını kontrol eder, üstü açılanların üzerini örter, silahların güvenliğini sağlardı.

Müslümanlar silah teknolojisinin temellerini nasıl attılar?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN