Arama

Sultan Abdülhamid'in projeleri

Sultan Abdülhamid Han'ın tahta geçtiği yıllar, dünya tarihinin en çok buluşa imza attığı yıllardı. Devrinin üstünde fikirlere sahip olan Abdülhamid, dünyadaki tüm gelişmeleri takip etmiş; yarar sağlayabilecek olanları imparatorluk sınırları içinde tatbik ettirmişti. Bunun yanında yeni projelere de imza atmış ve gelişmelerinde öncü olmuştu. Abdülhamid, birçok projeyi hayata geçirmiş; bir kısmını ise dönemin şartları nedeniyle uygulamaya koyamamıştı…

  • 5
  • 8
HİCAZ'DA DENİZ SUYU ARITMA TESİSLERİ PROJESİ
HİCAZ’DA DENİZ SUYU ARITMA TESİSLERİ PROJESİ

Dünyada deniz suyunun arıtılarak kullanılması 1850'li yıllardan itibaren başladı. Osmanlı Devleti'nde ise ilk deniz suyunu arıtma tesisi Hicaz'da kuruldu.

İlk çalışma 26 Receb 1311 (2 Şubat 1894) tarihinde yapılmış ve Cidde'de deniz suyunu arıtmak için bir istasyon kurulmuştu. Fakat bu istasyon zamanla ihtiyacı karşılayamaz hale gelmiş ve yeni tesisler için birçok çalışmalar yapılmıştı.

Modern deniz suyu arıtma tesislerinin ilklerinden olan bu tesis, onlarca yıl Cidde'ye içme suyu sağladı. Tesis 1950'lere kadar faaliyette kaldı, Fâtıma Vadisi'nden getirilen su Cidde'ye ulaştığında sökülerek kaldırıldı.

  • 6
  • 8
ANADOLU'NUN TAMAMINDA PETROL REZERVİ
ANADOLU’NUN TAMAMINDA PETROL REZERVİ

Özelllikle 19'uncu yüzyılın son çeyreğinde, tüm dünyada gündeme gelen ve ne denli önemli olduğu herkesçe kabul edilen petrol araştırmaları için, Abdülhamid Han, olağanüstü çaba harcadı. Hazırlattığı "tespit haritasında" Anadolu'nun neredeyse tamamında, yüksek ölçekte petrol rezervi olduğu saptanmıştı.

Hazine-i Hassa'dan, yani kendi cebinden, parasını ödeyerek yerli ve yabancı mühendislere Musul ve Bağdat havalisiyle, Dicle ve Fırat nehirleri havzasında petrol taraması yaptırdı. Alman Maden Mühendisi Paul Groskoph ve Habib Necip Efendi'nin başkanlığındaki araştırma birimi, 22 Ekim 1901'de çalışmalarını Abdülhamid Han'a sundu.

Petrol havzasını karış karış dolaşan Groskoph, Siirt tarafında ve Dicle Nehri kıyısında zengin petrol rezervleri bulunduğunu vurguluyor. Güneydoğu Anadolu'nun neredeyse tamamı ve Doğu Anadolu'nun bir bölümünü kapsayan petrol haritası, Diyarbakır, Mardin, Bismil, Hazro Çayı çevresi, Sinan, Batman Çayı çevresi, Dicle Bölgesi, Midyat, Bedran, Tulan, Siirt, Botan Çayı çevresi, Habur, Fındık, Cizre, Bitlis Çayı kıyısı ve Hakkari'de çok önemli petrol yatakları bulunduğunu kaydediyor.

  • 7
  • 8
HABERLEŞMEDE ÖNEMLİ ADIMLAR
HABERLEŞMEDE ÖNEMLİ ADIMLAR

Abdülhamid haberleşme alanında da yeni adımlar attı. İlk olarak 1877'de Posta Telgraf Teşkilatı'nı bakanlık haline getirdi. Telefon Avrupa'da kullanılmaya başlamasından sadece 5 yıl sonra, 1881'de İstanbul'da kullanılmaya başlandı.

  • 8
  • 8
DÜNYANIN İLK SAVAŞ DENİZALTISI: TAHTELBAHİR
DÜNYANIN İLK SAVAŞ DENİZALTISI: TAHTELBAHİR

Bu dönemde, dünya tarihi Sultan Abdülhamid'in direktifleriyle, yeni bir buluşa daha şahit olmuş ve dünyanın ilk torpido atabilen ilk denizaltısı donanmamıza kazandırılmıştı. 6 Eylül 1886 yılında suya indirilen ve Abdülhamid adı verilen denizaltı, dünya tarihinin savaşçı özellikleri taşıyan ilk denizaltısıydı.

Hedefi tam isabet vuran ilk denizaltı olarak tarihe geçen bu denizaltının parasının Sultan Abdülhamid tarafından bizzat ödendiği belirtiliyor.

Fikriyat

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN