Arama

Sultan Ahmet Camii’ne dair 15 ilginç bilgi

Osmanlı tarihinde iz bırakan padişahlardan biri olan Sultan Ahmet'in 14 sayısına dair gizemini biliyor musunuz? Peki ya, Sultan Ahmet Camii'nin inşası sırasında bizzat çalıştığını ve caminin temeli için eteğinde toprak taşıdığını? Ya da ülkemizin altı minareli ilk camisi olan Sultan Ahmet Camii'nin "Mavi Cami" olarak adlandırılmasının asıl nedenini? Fikriyat olarak, 402 yıl önce bugün ibadete açılan Sultan Ahmet Camii'ne dair 15 ilginç bilgiyi sizler için derledik.

  • 10
  • 15
PADİŞAHIN NEDEN BAŞINI EĞMESİ GEREKİYORDU?
PADİŞAHIN NEDEN BAŞINI EĞMESİ GEREKİYORDU?

Avlunun batı girişinde ise demirden ağır bir kordon bulunur. Avluya atıyla giren padişahın kordona çarpmaması için kafasını eğmesini gerektiren bu uygulama, padişahın bile camiye girerken kendisine çekidüzen vermesi gerektiğini göstermek amacıyla yapılmış sembolik bir eylemdir.

  • 11
  • 15
20 BİNİ AŞKIN İZNİK ÇİNİSİ BULUNUYOR
20 BİNİ AŞKIN İZNİK ÇİNİSİ BULUNUYOR

Yapının mimari ve sanatsal açıdan dikkat çeken en önemli yanı 20 bini aşkın İznik çinisiyle bezenmesidir.

Bu çinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılmış, süslemeler yapıyı sadece bir ibadethane olmaktan öteye taşımıştır.

  • 12
  • 15
SULTAN AHMET’İ SÜSLEYEN ÇİNİLER OLDUKÇA GÖSTERİŞLİ
SULTAN AHMET’İ SÜSLEYEN ÇİNİLER OLDUKÇA GÖSTERİŞLİ

Caminin alt seviyelerdeki çinileri, gelenekselken, galerideki çinilerin desenleri çiçekler, meyveler ve servilerle gösterişli ve ihtişamlıdır.

Her çini başına ödenecek tutar sultanın emriyle düzenlense de çini fiyatı zamanla artmış, bunun sonucunda kullanılan çinilerin kalitesi azalmıştır.

Arka balkon duvarındaki çiniler, 1574'te yangında zarar gören Topkapı Sarayı'nın hareminden kalan ve tekrar kullanılan çinilerdir.

  • 13
  • 15
NEDEN ‘MAVİ CAMİ’ OLARAK ADLANDIRILIYOR?
NEDEN ‘MAVİ CAMİ’ OLARAK ADLANDIRILIYOR?

Cami, mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği, yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de 19'uncu yüzyılda Ermeni tezyinat ustalarınca mavi ağırlıklı kalem işleriyle süslendiği için Avrupalılarca "Mavi Cami" olarak adlandırılmıştır.

Ancak 1980'lerde yapılan restorasyonda mavi tezyinatın altından ilk dönem renkleri çıkartılan kubbe, özgün renklerine dönüştürülmüştür.

  • 14
  • 15
CAMİNİN HÜNKÂR MAHFİLİ NASIL TASARLANDI?
CAMİNİN HÜNKÂR MAHFİLİ NASIL TASARLANDI?

Padişah için ayrılan bölüm, caminin güneydoğu köşesindedir. Bir platform, iki küçük dinlenme odası ve sundurmadan oluşan bu bölümden, padişahın güneydoğu üst galerideki locasına geçiş bulunur.

Caminin hünkâr mahfili zümrüt, gül ve yaldızlarla süslenmiş ve yaldızlarla işlenmiş kendi mihrabı vardır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN