Sultan Ahmet Camii’ne dair 15 ilginç bilgi
Osmanlı tarihinde iz bırakan padişahlardan biri olan Sultan Ahmet'in 14 sayısına dair gizemini biliyor musunuz? Peki ya, Sultan Ahmet Camii'nin inşası sırasında bizzat çalıştığını ve caminin temeli için eteğinde toprak taşıdığını? Ya da ülkemizin altı minareli ilk camisi olan Sultan Ahmet Camii'nin "Mavi Cami" olarak adlandırılmasının asıl nedenini? Fikriyat olarak, 402 yıl önce bugün ibadete açılan Sultan Ahmet Camii'ne dair 15 ilginç bilgiyi sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 09.06.2019
13:30
Güncelleme Tarihi: 08.09.2021
08:33
CAMİNİN İNŞASI SIRASINDA ETEĞİNDE TOPRAK TAŞIDI
Osmanlı tarihinde en büyük yapılar arasında sayılan ve mimari özellikleri bakımından sanat tarihinde önemli bir yeri olan Sultan Ahmet Camii onun tarafından inşa ettirildi.
Kendisi de temel atılırken bir kazma ile terleyinceye kadar bizzat çalıştı. Dinine bağlı bir insan olan Sultan Ahmet, caminin temelleri kazılırken eteğinde toprak taşıdı.
İSTANBUL’UN ‘ANA CAMİSİ’ SAYILIR
Tarihi yarımadada bulunan Sultan Ahmet Camii, 1609-1620 yılları arasında Sultan I. Ahmed tarafından Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya inşa ettirildi.
İnşa edildiği dönemlerde cami uzunca bir süre Cuma günleri Topkapı Sarayı'ndakilerin ibadetlerini gerçekleştirdiği mekân oldu.
Ayasofya'nın 1934 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle bir kez daha İstanbul'un ana camisi konumuna geldi.
İSTANBUL’UN EN BÜYÜK KÜLLİYELERİNDEN BİRİ
Sultan Ahmet Camii, külliyesiyle birlikte İstanbul'daki en büyük yapı topluluklarından biridir.
Bu külliye; cami, medreseler, hünkâr kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşur.
Bu yapıların bazıları günümüze ulaşmamıştır.
200’DEN FAZLA RENKLİ CAMLA AYDINLATILIR
Caminin ibadethane bölümü 64x72 metre boyutlarındadır.
43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 22,40 metredir. İç mekân büyük bir bütündür; ana ve yan kubbeler geniş sivri kemerlerin dayandığı dört iri sütun üzerinde yükselir.
Caminin içi iki yüzden fazla renkli camla aydınlatılmıştır.
SULTAN AHMET’İN MUHTEŞEM AKUSTİĞİ
Caminin içindeki en önemli unsur, ince işçilikle yapılmış mermer mihraptır. Mihrabın sağındaki zengin dekorlu minber, en kalabalık halinde bile herkesin imamı duyabileceği şekilde tasarlanmıştır.