Arama

Sultan Alparslan'ın yıldırım komutanı Afşin Bey kimdir?

Selçuklular, gönül verdikleri İslam'ı yaymaya ve çoğalan nüfusa yeni yerleşim yerleri aramaya çalıştılar. Bu düşünceler içinde olan Selçuklu kumandanları, Anadolu'nun kilit noktalarını tespit ederek, akınlar tertiplediler. İşte Afşin Bey, tarih sahnesine bu fetih akınları ile çıktı. Gönlü cihad aşkı ile yanıp tutuşan Afşin Bey, Anadolu gazalarında şöhret kazanıp, buraların Türk yurdu olmasına ve İslamlaşmasına hizmet etti.

  • 5
  • 10
Afşin Bey kimdir?
Afşin Bey kimdir?

Selçuklu komutanlarından Afşin Bey'in Horasanlı bir Türkmen ailesinden geldiği bilinir. Pehlivanlığı ile de tanınan Afşin Bey'in tarih sahnesine çıkışı, on birinci yüzyıl başlarında Selçukluların Anadolu'ya yaptıkları büyük Malazgirt Zaferinin ön hazırlıkları mahiyetinde olan akınlarla başlar.

Sultan Tuğrul ve diğer büyük Selçuklu Devleti sultanları Alparslan ve Melik Şah devirlerinde, Anadolu'nun fethine aralıksız olarak devam edildi. Çağrı Bey komutasındaki Selçuklu akıncılarının Anadolu'ya yaptıkları ilk gaza ve kesif muharebelerinden sonra, Afşin Bey uzun müddet gazalardan uzak kaldıysa da, tekrar Selçukluların meşhur kumandanlarından biri olan Gümüştekin'in hizmetine girdi.

Sultan Tuğrul'dan sonra Büyük Selçuklu Devleti sultanı olan Alparslan, 1064 yılında, Gürcistan ve Doğu Anadolu´ya başarılı bir sefer düzenledi ve fethettiği bölgelere Selçuklu valileri atadı. Ülkenin doğu sınırlarında da fetihler yapmak isteyen Sultan, bir süre sonra Anadolu´dan ayrıldı. Bununla birlikte o, bütün Selçuklu emir ve kumandanlarına Anadolu'daki fetihleri kesintisiz olarak sürdürmeleri buyruğunu verdi; özellikle 1066 yılında Hacip Gümüştekin'i, Afşin ile birlikte Anadolu fetihlerini yönetmekle görevlendirdi.

Afşin ve diğer emirlerin kumandasındaki Selçuklu birlikleri, Murat ve Dicle ırmakları havzalarından ilerleyerek güneye inip Ergani ve Nizip yörelerindeki Bizans kalelerini fethettiler, Nusaybin´i de kuşattılar. Daha sonra özellikle Afşin Bey, Fırat ırmağını geçerek Adıyaman yörelerine geniş ölçüde akınlar yaptı.

Bizans kumandanı, Selçuklu kuvvetlerinin önünü kesip bir baskın girişiminde bulundu ancak ağır bir yenilgiye uğratıldı. Bu başarılı seferden sonra Gümüştekin, Afşin ve diğer Selçuklu komutanları Ahlat'a döndüler. Fakat burada Afşin Bey ile Gümüştekin'in arası açıldı. Gümüştekin münazaada (çekişme) vefat edince Afşin Bey, Türkmenlerin başına geçti. Alparslan tarafından cezalandırılma ihtimaline karşı, beraberindeki Türkmenler ile batıya gitti. Fırat'ı geçerek Toroslar'a geldi. Çukurova'nın kuzeyindeki Amanos dağları arasındaki Karadağ'da karargâh kurdu. Bölge uç olarak kullanılmaya çok müsait olduğundan, Anadolu içlerine dalarak akınlara başladı.

Gönlü cihat aşkı ile yanıp tutuşan ve İslam'ı yaymak için çalışan Afşin Bey, Bizanslıların Ortadoğu'daki en büyük üstlerinden biri olan Antakya'ya girdi ve şehri zapt etti.

Türkler 'in Anadolu'daki ilerleyişinden endişelenen Bizanslılar, akınları durdurmak için faaliyete geçtiler. Afşin'in bir yıldırım hızıyla sürdürdüğü harekat ile Bizanslılar, Afşin Bey kumandasındaki akıncılara karşı koyamadılar; orduları bozuldu. Afşin Bey, Sivas, Kayseri arasındaki Bizans topraklarını bir yıldırım hızıyla çiğneyip istila etti. Aynı zamanda Anadolu'nun Türkleşip, İslamlaşma faaliyetlerini kesinleştiren ve Anadolu'yu bir Türk yurdu haline getiren büyük Malazgirt Zaferine de katıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN