Arama

Sultan II. Abdülhamid döneminde eğitim veren 5 yüksekokul

Sultan II. Abdülhamid, buhranlı bir dönemde tahta çıksa da Osmanlı Devleti'nin yükselmesi için eğitim, bilim, sanat, sanayi ve teknoloji alanlarında pek çok atılımda bulunmuş bir padişah. Kurumlarda modernleşmeyi sağlayan, sayısız eser yaptıran Abdülhamid, eğitime büyük önem verirdi. İhya ettiği yüksekokullar ile modern eğitimin temellerini attı. Sultan II. Abdülhamid döneminde eğitim veren 5 yüksekokulu derledik.

Mekteb-i Mülkiye-i Şahane 1912 yılında Cağaloğlu semtindeki Hasan Fehmi Paşa Konağı'na taşındı. Bu konak, okulun ilk müstakil binasıydı. Osmanlı Devleti'nde ilk Mülkiye Mektebi; İstanbul Fatih'te resmi adı "Mekteb-i Fünun-u Mülkiye" adıyla açıldı. Mektepte ilk açıldığında kültür ve meslek dersleri (kanunlar ve iktisat dersleri) verilmekteydi. Okutulan dersler arasında bulunan Ekonomi Politik, İdare Hukuku, Devletler Hukuku ve Ceza Hukuku; o zamana kadar hiçbir Osmanlı mektebinde okutulmamış ve ilk defa mülkiye mektebinin programına konulmuş derslerdi.

Sultan Abdülhamid'in ülkeyi ihya eden 3 okulu

İki yıllık eğitim süresinin yeterli olmadığı görülerek, 1867 yılında üç yıllık, 1868 yılında dört yıllık olarak düzenlendi. 1877 yılında hazırlanan "Mekteb-i Mülkiye Nizamnamesi" ile mektep 3 yıl İdâdî (lise), iki yıl âli (yüksek) olmak üzere beş yıllık bir okul haline getirildi.

  • 8
  • 30
Mühendishâne-i Berr-i Hümâyûn (Mühendislik Mektebi)
Mühendishâne-i Berr-i Hümâyûn Mühendislik Mektebi

Mühendishane-i Berr-i Hümayun, III. Selim döneminde (1795) topçu ve istihkâm subayı ile askerî mühendis yetiştirmek üzere kuruldu. Bu okul 1847 yılından sonra mühendislik eğitimi dışında mimarlık eğitimi de vermeye başladı.

1883 yılında Hendese-i Mülkiye, 1909 yılında Mühendis Mekteb-i Âlîsi adını almış ve ülkenin teknik elemanlarını yetiştirmeye devam etti. Sultan II. Abdülhamid döneminde Mühendishane, birçok mekân ve bina değişikliğinin ardından Halıcıoğlu semtindeki eski binasına nakledildi.

İstanbul'u ihya eden Sultan Abdülhamid'in hizmetleri

  • 10
  • 30

Mühendishâne-i Berr-i Hümâyûn, Yüksek Mühendis Mektebi adıyla kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi'nin de çekirdeğini oluşturdu. İlk askerî mektep "Acemi Oğlanlar Mektebi"nden sonra ikinci askerî mektep olarak "Humbarahane ve Mühendishane" açıldı ve bu mektepler daha sonra "Mühendishane-i Berri-i Hümayun" adını alarak Topçu Okulu olarak eğitim hayatına devam etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN