Arama

Sultan II. Abdülhamid'in Amerika'ya hediye ettiği albümler

"Her fotoğraf bir fikirdir" diyen II. Abdülhamid, hükümdarlığı boyunca ülkesinin çeşitli alanlardaki gelişimini görmek için fotoğraflardan da yaralanmıştı. Bu amaçla binlerce fotoğraf çektirmiş ve sonunda bu fotoğraflardan "Yıldız Albümleri" ya da "II. Abdülhamid Albümleri" adıyla anlan çok önemli bir görsel arşiv oluşturmuştu. Peki Sultan II. Abdülhamid'in 1893'te Amerika Ulusal Kütüphanesi'ne 1819 fotoğraftan oluşan büyük bir fotoğraf albümü hediye ettiğini biliyor muydunuz? İşte sizler için bu albümden fotoğrafları derledik.

II. Abdülhamid, bu fotoğraflardan hem ülkesinin gelişimini takip etmek amacıyla hem de kendisi ve ülkesiyle ilgili olarak uluslararası alanda yaratılmaya çalışılan olumsuz propagandalara karşı koymak amacıyla yararlanmıştı.

Bu amaçla 1893 yılında Washington'da bulunan Kongre Kütüphanesi'ne 51 albüm içerisinde 1819 fotoğraf bulunan büyük bir fotoğraf albümü göndermişti.

Albümde yer alan fotoğraflar, Batılıların görmek istediği "oryantalist" bir Osmanlı değil, II. Abdülhamid'in gerçekleri gösterdiği "modern" bir Osmanlı Devleti'ydi.

Sultan II. Abdülhamid, 33 yıllık saltanatı boyunca, saltanatın portre çekimlerine olan ilgisi azalmadan devam etmişti. Yıllarca sanat mensuplarından, ileri gelen devlet adamalarından fotoğraf istemiş ve bunları albümler halinde saklamıştı.

Fakat Abdülhamid, önceki padişahların aksine kendi fotoğraflarının çekilmesinden uzak durmuştu. Şehzadeliği döneminde çekilmiş az sayıda portreleri, yurt içinde ve yurt dışında izinsiz kopyalarla sanki saltanat döneminde çekilmiş gibi gösterilmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN