Sultan II. Abdülhamid'in sanayi hizmetleri
Sultan II. Abdülhamid, modern anlamda pek çok atılım gerçekleştirmiş, yurt dışında gerçekleşen teknolojik gelişmeleri takip etmiş ve bunları Osmanlı coğrafyasında uygulayabileceği alanlara entegre etmeyi başarmış bir hükümdardı. Her alanda birçok atılım gerçekleştiren Abdülhamid, özellikle sanayi alanında pek çok kuruluşun temellerini atmıştı. Kâğıttan kibrite, iplikten gazhanelere, Sultan II. Abdülhamid'in sanayini hizmetlerini derledik.
Giriş Tarihi: 08.12.2019
16:17
Güncelleme Tarihi: 08.12.2019
16:21
İSTANBUL SOKAKLARINI HAVAGAZI İLE AYDINLATMAK İSTEDİ
Osmanlı Devleti'nde, Havagazı ile aydınlatma ilk olarak Dolmabahçe Gazhanesi vasıtasıyla Beyoğlu ve çevresi için yapılmıştı.
Sultan II. Abdülhamid ise Suriçi'ni aydınlatmak için 1889 yılında Yedikule Gazhanesi'ni, Kadıköy-Üsküdar ve civarı için 1891'de Kadıköy Hasanpaşa Gazhanesi'ni kurdurmuştu.
ANADOLU YAKASI’NIN GAZ İHTİYACI KARŞILANDI
Anadolu Yakası'nda 1865 yılında kurulan Kuzguncuk Gazhanesi'nin yetersiz kalmasıyla birlikte yeni bir gazhane tesis etme ihtiyacı hâsıl olmuştu.
Kadıköy'ün Hasanpaşa semtinde, 1891 yılında inşası tamamlanan gazhane aynı zamanda sosyal amaçlı yapılan ilk gazhane oldu. Bu gazhaneden elde edilen gaz ile Anadolu Yakası'nın aydınlatma çalışmaları gerçekleştirildi.
Zeytinburnu ilçesinde Yedikule surları yanında yer alan Yedikule Gazhanesi, Sultan II. Abdülhamid devrinde İstanbul'un Avrupa Yakası'nın aydınlatma ihtiyacını karşılamak için kuruldu.
İstanbul'un ilk gazhanesi olan Dolmabahçe Gazhanesi, kentin aydınlatılmasında yararlı olunca tüm şehrin sokaklarının havagazı ile aydınlatılması fikri gelişti.
SURİÇİNİN AYDINLATILMASI BU GAZHANEYE BAĞLIYDI
Hazine-i Hassa tarafından işletilen Dolmabahçe Gazhanesi'nin 1874'te Şehremaneti'ne devredilmesinden sonra şehrin gaz ihtiyacını karşılamak amacıyla bir Fransız şirketine Şehremaneti tarafından ihale usulüyle 1880'de Yedikule Gazhanesi inşa ettirildi.
Şehremaneti tarafından yapılan ön fizibilite çalışmaları neticesinde Suriçi olarak adlandırılan ve bugün Fatih ilçesinin sınırlarını içine alan mekânların modern şehir aydınlatmasından faydalanabilmesi için Yedikule semti, düşünülen gazhanenin yapımına en uygun yer olarak belirlendi.
ULAŞIM NEDENİYLE DENİZ KENARINA İNŞA EDİLDİ
Fransızlara yaptırılan Yedikule Gazhanesi, ulaşım kolaylığı sağlamak açısından deniz kenarında 52 bin metrekarelik bir alana inşa edildi.
Şehremaneti 1887 yılına kadar gazhaneyi işletmiş; 25 Ağustos 1887'de Şehremaneti Yedikule Gazhanesi işletme imtiyazını 40 yıllığına Sirkeci İskelesi tüccarlarından Hasan Tahsin Efendi'ye vermişti .