Arama

Sultan II. Abdülhamid'in sanayi hizmetleri

Sultan II. Abdülhamid, modern anlamda pek çok atılım gerçekleştirmiş, yurt dışında gerçekleşen teknolojik gelişmeleri takip etmiş ve bunları Osmanlı coğrafyasında uygulayabileceği alanlara entegre etmeyi başarmış bir hükümdardı. Her alanda birçok atılım gerçekleştiren Abdülhamid, özellikle sanayi alanında pek çok kuruluşun temellerini atmıştı. Kâğıttan kibrite, iplikten gazhanelere, Sultan II. Abdülhamid'in sanayini hizmetlerini derledik.

  • 3
  • 18
SAVAŞ SIRASINDA ALMANLAR TARAFINDAN TAHRİP EDİLDİ
SAVAŞ SIRASINDA ALMANLAR TARAFINDAN TAHRİP EDİLDİ

Yaptığı kâğıtlar Osmanlı piyasasında çok beğenilen fabrika, kısa süre sonra borcu yüzünden yapıcısı olan Masson Scoot firmasına mahkeme kararı ile devredildi. Fabrikanın çalışmaları 1912'ye kadar durdu, firma I. Dünya Savaşı sırasında fabrikayı tekrar Hamidiye Şirketi'ne sattı.

Hamidiye Kâğıt Fabrikası, üretimini aralıklarla 1915 yılına kadar sürdürdü. 1915 yılında savaş malzemesi yapmak bahanesiyle Almanlar tarafından tahrip edilen fabrika, o tarihten sonra yağ deposu olarak kullanılmaya başlandı.

  • 4
  • 18
KÜÇÜKÇEKMECE KİBRİT FABRİKASI
KÜÇÜKÇEKMECE KİBRİT FABRİKASI

Küçükçekmece'de yer alan bu fabrika, Sultan II. Abdülhamid döneminde sanayileşme atılımlarının bir tezahürü olarak Osmanlı Kibritleri Anonim Şirketi ismiyle kuruldu.

19'uncu yüzyılda Küçükçekmece civarında iki önemli sanayi tesisi bulunuyordu. İlki Türk harp sanayisi bakımından büyük önem taşıyan Azadlı Baruthanesi, diğeri ise İstanbul'da ilk kibrit üretimini gerçekleştiren fabrika olan Küçükçekmece Osmanlı Kibritleri Fabrikası'ydı.

  • 5
  • 18
AVRUPA’YA KİBRİT İHRACATI YAPILIYORDU
AVRUPA’YA KİBRİT İHRACATI YAPILIYORDU

Sultan II. Abdülhamid'in irade-i seniyyesi sonucu kibrit fabrikası kurmak için gerekli izinler verilmiş, böylelikle yapılan incelemeler sonucunda Küçükçekmece sırtlarında yerleşim yerinden uzak bir mahalde Fransız girişimler tarafından Osmanlı Kibritleri Anonim Şirketi kurulmuştu.

1898 yılının Mart ayında inşası tamamlanan fabrika, dört büyük daireden oluşmaktaydı. Osmanlı Kibritleri Fabrikası, o dönemin büyük fabrikalarından biri olup Avrupa'ya kibrit ihraç etmekteydi.

  • 6
  • 18
İÇ PAZARIN KİBRİT İHTİYACINI KARŞILIYORDU
İÇ PAZARIN KİBRİT İHTİYACINI KARŞILIYORDU

İçinde 50 kibrit çöpü olan kibrit kutuları, 7.200 kutudan oluşan sandıklara konularak satışa sunulmaktaydı. Günde 15 sandık kibrit üreten fabrikada, büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan 200 işçi ve 50 personel çalışmaktaydı. Osmanlı kibritleri, iç pazarın neredeyse yarısını karşılamaktaydı.

Osmanlı Kibritleri Fabrikası, 1900'lü yılların başlarına dek üretime devam etmiş ancak verimli olamadığı için bir süre sonra kapatılmıştı. Fabrika binası günümüze kadar varlığını koruyabilmiş ve günümüzde atıl vaziyettedir.

  • 7
  • 18
YEDİKULE İPLİK FABRİKASI
YEDİKULE İPLİK FABRİKASI

Sultan II. Abdülhamid zamanında sanayi anlamında yapılan faaliyetlerden birisi de Yedikule İplik Fabrikası'ydı.

Yedikule İplik Fabrikası için ilk imtiyaz, 1886 yılında aslen İzmirli olan İngiliz ve Fransız iki aile tarafından alınmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN