Arama

Sultan II. Abdülhamid'in sanayi hizmetleri

Sultan II. Abdülhamid, modern anlamda pek çok atılım gerçekleştirmiş, yurt dışında gerçekleşen teknolojik gelişmeleri takip etmiş ve bunları Osmanlı coğrafyasında uygulayabileceği alanlara entegre etmeyi başarmış bir hükümdardı. Her alanda birçok atılım gerçekleştiren Abdülhamid, özellikle sanayi alanında pek çok kuruluşun temellerini atmıştı. Kâğıttan kibrite, iplikten gazhanelere, Sultan II. Abdülhamid'in sanayini hizmetlerini derledik.

  • 9
  • 18
HİNDİSTAN, MISIR, BULGARİSTAN VE ABD FABRİKANIN MÜŞTERİSİYDİ
HİNDİSTAN, MISIR, BULGARİSTAN VE ABD FABRİKANIN MÜŞTERİSİYDİ

Kuruluşundan iki yıl sonra ürettiği pamuk ipliği miktarı 1,1 milyon kilogramı bulan fabrikada, bir yılda 240 bin paket iplik üretilmekteydi. 1897 yılına gelindiğinde fabrikanın iplikleri ithal olarak gelen birçok İngiliz ipliğiyle rekabet edecek düzeye ulaşmıştı.

Fabrika perakende iplik ihtiyacını karşıladığı gibi modern makinelerle ürettiği ipliklerle birçok kumaş fabrikasının iplik ihtiyacını da karşılamıştı. Mısır, Hindistan, Bulgaristan ve ABD Yedikule İplik Fabrikası'nın müşterileri arasında olmuştu.

  • 10
  • 18
YILDIZ ÇİNİ FABRİKA-İ HÜMAYUNU
YILDIZ ÇİNİ FABRİKA-İ HÜMAYUNU

Beşiktaş'ta Yıldız Sarayı bahçesinde yer alan fabrika, Sultan II. Abdülhamid tarafından 1891 yılında, Türk çini sanatını canlandırmak, yeni bir yön ve hız vermek amacıyla kuruldu.

Sultan II. Abdülhamid, 1867 yılında Abdülaziz'in resmi gezisine katılarak başta Paris, Londra olmak üzere Avrupa'nın büyük şehirlerini görmüş, Dünya Sergisi'nde bulunmuş, müzeleri gezmiş, ürünlerle yakından ilgilenmişti.

  • 11
  • 18
ÇİNİ VE SERAMİK SANATINI YENİDEN CANLANDIRDI
ÇİNİ VE SERAMİK SANATINI YENİDEN CANLANDIRDI

Sultan II. Abdülhamid'in sanata olan ilgisi, Batı ülkelerini görüp yeni teknolojileri ülkeye getirme isteği, Anadolu'da yüzyıllar boyunca geliştirilmiş olan çini ve seramik sanatının yeniden canlandırılması düşüncesi, bu fabrikanın inşa edilmesinde etkili olmuştur.

  • 12
  • 18
PEK ÇOK MALZEME VE KALIP FRANSA’DAN GETİRİLDİ
PEK ÇOK MALZEME VE KALIP FRANSA’DAN GETİRİLDİ

Çini fabrikasının kuruluşunda gerekli olan ileri teknoloji, her türlü malzeme ve kalıp, Fransa'daki Sevres ve Limoges fabrikalarından getirilmiştir.

Yıldız Sarayı içinde kurulan fabrikanın iki önemli rolü olmuştur. Birincisi, 19'uncu yüzyılda Avrupa'daki porselen sanayiinin ülkeye getirilmesi, ikincisi ise Osmanlı çiniciliğine yeniden canlandırmasıydı.

  • 13
  • 18
HASANPAŞA GAZHANESİ
HASANPAŞA GAZHANESİ

Modern anlamdaki belediyecilik anlayışının öncüsü sayılan Sultan II. Abdülhamid, tahta çıktığında sevdalısı olduğu şehir İstanbul'a dair farklı kişilere raporlar hazırlattı.

Bu raporlardan birisi de Safvet Paşa'nın hazırlamış olduğu rapordu. Bu raporda, "Sur içinde sokaklar karanlık ve fenerle aydınlatılmakta; Galata ve Pera'da ise sokaklar gazla aydınlatılmaktadır" ifadeleri yer alıyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN