Arama

Sütçü İmam kimdir? Sütçü İmam olayı nedir?

Memleket genelinde topyekûn bir kurtuluş iradesi ortaya koyulmadan önce, Maraş'ta Fransız işgaline karşı ilk kurşunu atarak tarihe geçti Sütçü İmam. Kurtuluş adına tutuşan meşalenin ilk kıvılcımı yakan Sütçü İmam, düşmana karşı direnişi başlattı. Bu olay sonrası Maraş, Antep ve Urfa işgale karşı tek vücut olacak ve düşmanı vatan topraklarından atacaktı. Peki, Sütçü İmam kimdir? Sütçü İmam Maraş'ta düşman işgaline karşı ilk kurşunu hangi olay üzerine attı?

  • 6
  • 10
SÜTÇÜ İMAM, İŞGALCİLERE KARŞI İLK KURŞUNU ATTI
SÜTÇÜ İMAM, İŞGALCİLERE KARŞI İLK KURŞUNU ATTI

▪ Bunun üzerine Çakmakçı Said ve Gaffar Kabuloğlu Osman, kadınları işgalcilerin elinden almak isterken dipçik ve kurşunla ağır yaralandılar.

▪ Bu sırada yan tarafta küçük bir dükkânda süt satan Sütçü İmam, tabancasını alarak olay yerine geldi. Silahını, kadınlara sataşan ve Çakmakçı Said'i yaralayan Ermeni askerin üzerine doğrultarak ateşledi.

  • 7
  • 10
TARİHE ‘SÜTÇÜ İMAM OLAYI’ OLARAK GEÇTİ
TARİHE ‘SÜTÇÜ İMAM OLAYI’ OLARAK GEÇTİ

▪ Kurşun isabet eden Ermeni yere düştü, diğerleri ise kaçtı. Maraş'ta düşmana sıkılan bu ilk kurşun ile Türk milletinin işgalcilere ve Ermenilere, yaptıklarının yanlarına kalmayacağı gösterilmiş oldu.

▪ Maraş'ta düşmana karşı verilen mücadelenin başlangıcı olan bu olay, tarihe "Sütçü İmam Olayı" olarak geçti. Aynı zamanda Antep, Urfa ve diğer bölgelerdeki mücadelenin adeta bir kıvılcımı oldu.

  • 8
  • 10
MİSİLLEME YAPMAK İÇİN DAYISININ OĞLUNU ŞEHİT ETTİLER
MİSİLLEME YAPMAK İÇİN DAYISININ OĞLUNU ŞEHİT ETTİLER

▪ Bu olayda aldığı yara ile daha sonra Çakmakçı Said şehit oldu. Yaralanan Ermeni ise öldü. Ölen Ermeni için 1 Kasım 1919 tarihinde kalabalık bir cenaze töreni düzenlendi.

Fransızlar da misilleme hareketlerine girişerek Sütçü İmam'ın dayısının oğlu Tiyeklioğlu Kadir'in ellerini ve ayaklarını arkasından bağlayıp burun ve kulaklarını kestikten sonra boğazlayarak şehit ettiler.

  • 9
  • 10
MARAŞLILAR FRANSIZ İŞGALİNE KAHRAMANCA SON VERDİLER
MARAŞLILAR FRANSIZ İŞGALİNE KAHRAMANCA SON VERDİLER

▪ Maraşlılar daha başından beri Fransız işgalini kabullenememişlerdi. Sütçü İmam'ın ilk kurşunu atmasının ardından Fransızların ve Ermenilerin taşkınlıkları ve zulümleri halkı büyük bir direnişe sevk etti.

▪ Şehirde tam olarak kontrolü sağlamak isteyen Fransızlar ile halk arasında Ocak 1920 sonlarında 22 gün sürecek olan bir mücadele başladı. Sonunda 12 Şubat 1920 günü sabaha karşı, şehir işgal kuvvetlerinden tamamen temizlendi. TBMM, Maraş halkını istiklal madalyası ile ödüllendirdi.

  • 10
  • 10
BARUTUN ATEŞ ALMASI NEDENİYLE VÜCUDUNDA YANIKLAR OLUŞTU
BARUTUN ATEŞ ALMASI NEDENİYLE VÜCUDUNDA YANIKLAR OLUŞTU

▪ Sütçü İmam daha sonra harpteki fedakârlıklarına mükâfat olarak belediyeye odacı olarak alındı, Maraş Kalesi'ndeki topun idaresi de kendisine bırakıldı.

▪ Abdülmecid halife olduğunda 101 pare top atmak için kaleye çıkan Sütçü İmam'ın, barutun ateş alması sonucu vücudunda yanıklar meydana geldi; kaldırıldığı Alman Eğitim Hastanesi'nde 25 Kasım 1922'de hayatını kaybetti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN