Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Tarih sayfalarından milli birlik ve dayanışma örneği: Tekalif-i Milliye

Tarih sayfalarından milli birlik ve dayanışma örneği: Tekalif-i Milliye

Milli dayanışmayı pekiştirmek amacıyla oluşturulan "Biz bize yeteriz Türkiyem" kampanyasını eleştiren insanlara karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihte yaşanan milli birlik ve beraberlik örneğini yeniden hatırlattı: Tekalif-i Milliye… Peki, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasındaki en önemli milli fedakarlıklardan biri olan Tekalif-i Milliye neydi? Tekalif-i Milliye'yi oluşturan süreç nasıl gelişti? Günümüzle hangi noktalarda bağlanabilir? İşte tarihin tozlu sayfalarından gelen bir milli birlik ve dayanışma örneğinin ayrıntıları...

  • 6
  • 16
TBMM Hükümeti tarafından verilen karar
TBMM Hükümeti tarafından verilen karar

Bu şartlar altında kurtuluş ümidi olarak Mustafa Kemal'in ordunun başına geçmesine, yasama, yürütme ve yargı yetkisinin tek bir elde toplanılarak maddi ve manevi tüm gücün ordunun hizmetine sunulmasına TBMM tarafından karar verildi.

Mustafa Kemal, meclisin isteği üzerine Sakarya Savaşı'na hazırlanırken Ağustos 1921'de 'Başkomutan' sıfatıyla bizzat ordunun başına geçmişti. Büyük Millet Meclisi 3 aylık süreyle bütün yasama yetkilerini de Mustafa Kemal'e devretmişti.

Başkomutan seçilen Mustafa Kemal, meclise teşekkür ettikten sonra "Efendiler zavallı milletimizi esir etmek isteyen düşmanları inayet-i süphaniye ile behemehal mağlup edeceğimize dair olan emniyet ve itimadım bir dakika olsun sarsılmamıştır. Bu dakikada bu itminan-ı tammımı Heyet-i Celilenize karşı, bütün millete karşı ve bütün aleme karşı ilan ederim…" (T.B.M.M, Zabıt Ceridesi, c.12, s.19) konuşmasını yaptı.

Ayrıca Mustafa Kemal, bu zorlu süreçteki birlik ve beraberliğin önemine Nutuk'ta şu şekilde yer verdi:

"Millet fertleri, yalnız düşman karşısında bulunanlar değil, köyde, evinde, tarlasında bulunan herkes silahla vuruşan savaşçı gibi kendini vazifeli sayarak bütün varlığını yalnız mücadeleye verecekti. Bütün maddi ve manevi varlığını yalnız vatan savunmasına vermekle ağır davranan ve müsamaha gösteren milletler savaş ve çarpışmayı gerçekten göze almış ve başarabileceklerine inanmış sayılmazlar." (Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk, s.382)

  • 9
  • 16
Tekalif-i Milliye emirleri
Tekalif-i Milliye emirleri

Dış borçlanma bulma olanağı olmayan TBMM Hükümeti'nin, savaş finansmanı için iç kaynaklara başvurmaktan başka çaresi kalmamıştı. Nitekim bu süreçte vergilere zamlar yapılmış, memur maaşlarının bir ay verilmemesi kararlaştırılmış, genel maaş ücretlerinin %20 azaltılması gibi önlemler alınmış fakat tüm bunlara rağmen savaşta ihtiyaç duyulan kaynağa ulaşılamamıştı.

  • 10
  • 16

Bütün bunlar neticesinde Mustafa Kemal, kendisine verilen yetkilere dayanarak 7-8 Ağustos 1921'de Tekâlif-i Milliye emirlerini yayımladı.

"Milli, Ulusal Yükümlülükler" anlamına gelen Tekalif-i Milliye, 10 maddelik emirlerden oluşmaktadır:

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN