Tarihe tanıklık eden camiler
Süleymaniye Camii'nin Mimar Sinan'ın "kalfalık eseri" olarak tanımlandığını biliyor muydunuz? Ya da İstanbul'un siluetini şekillendiren, fethin en önemli sembolü Ayasofya'nın tarihinin hangi yıla uzandığını? Sizler için, her köşesi buram buram tarih kokan Anadolu'dan, İstanbul'a, Bursa'dan Diyarbakır'a, Adana'dan Erzurum'a farklı mimarideki camileri derledik.
Giriş Tarihi: 08.04.2019
13:04
Güncelleme Tarihi: 09.11.2019
20:19
İstanbul Sultan Ahmet Camii
Türk ve İslam dünyasının en ünlü yapılarından Sultan Ahmet Cami, 1609-1616 yılları arasında İstanbul'da, Sultan I. Ahmed tarafından Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırıldı. İstanbul'a gelenlerin ilk ziyaretgahlarından cami, İznik çinileri dolayısıyla "Mavi Cami" olarak da tanınıyor. Sultan Ahmet Camii, orijinal olarak 6 minareli inşa edilen ilk ve tek cami olarak da dikkatleri çekiyor.
İstanbul Sultan Ahmet Camii
Sultan Ahmed Camii, külliyesiyle birlikte İstanbul'daki en büyük yapı topluluklarından biridir. Bu külliye; cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, çeşme, türbe, medreseler ve kiralık odalardan oluşmaktadır. Bu yapılardan bazıları günümüze ulaşmıştır.
İstanbul Sultan Ahmet Camii
Caminin duvarlarını 21 bin 43 adet göz alıcı İznik Çinisi bulunmaktadır. Caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir.
Minarelerde camiyi yaptıran Sultan Ahmet'in 16.Osmanlı padişahı olması sebebiyle 16 adet şerefe bulunmaktadır.
Nasıl Gidilir?
Kabataş-Bağcılar tramvay hattının Sultanahmet durağını kullanarak ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından gelecekseniz Kadıköy-Eminönü ve Üsküdar-Eminönü vapurlarını kullanarak tramvay hattına ulaşabilirsiniz.
İstanbul Dolmabahçe Camii
Sultan Abdülmecit'in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından başlatılıp ölümü üzerine Sultan Abdülmecit tarafından tamamlanan ve tasarımı Garabet Balyan'a ait olan İstanbul'daki Dolmabahçe Camii, iki yılı aşkın bir yapım süreci sonunda 23 Mart 1855'te bir cuma töreniyle ibadete açıldı.
İstanbul Dolmabahçe Camii
Osmanlı mimarisinde pek çok önemli esere imzasını atan Nikogos Balyan tarafından Batı akımlarının en yoğun biçimde etkisini gösterdiği bir dönemde inşa edilen caminin inşasında barok, rokoko, ampir gibi üslupların yerleşik sanat birikimi ve zevkiyle kaynaştırılması sonucunda İlginç bir yorumlama anlayışına gidilmiş. Dolmabahçe Camii, ait olduğu dönemin genel yaklaşımını ve sanat zevkini bütünüyle yansıtan tipik bir örnek olarak tanımlanıyor.
Nasıl gidilir?
Dolmabahçe Camii, İstanbul ilinde Dolmabahçe Sarayı'nın hemen güneyinde ve sahilde yer alır. Semt olarak Beşiktaş ve Kabataş arasında kalır, yukarıdan ise, Taksim ve Maçka yürüme mesafesindedir. Yüreyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.