Tarihe tanıklık eden Osmanlı eserleri
Üç kıtada asırlar boyu hükmeden cihan devleti Osmanlı, Türk-İslam sanatını geliştirerek tüm dünyada şaheserlerini ortaya koydu. Dünya sanat tarihinde de önemli bir yere sahip olan Osmanlı, gittiği her yere, yüzyıllar geçse de silinmeyecek izler bırakarak medeniyetinin köklerini saldı. İşte sizler için tarihe tanıklık eden Osmanlı eserlerini derledik.
Ertuğrul Tekke Camii, kuruluşundan itibaren Şazeli Tarikatı'nın İstanbul'daki merkezi durumundaydı. Ertuğrul Tekkesinin ilk şeyhi Hamza Zafir Efendi, Trablusgarp'ın Mısra kasabasındandı. Şazeliliğin yaygın olduğu Trablusgarp ve Kuzey Afrika'daki bütün Müslümanlar üzerinde büyük nüfuza sahipti. Hilafet makamının kudretini göstermek için inşa edilen yapıda, İstanbul'a gelen tarikat şeyhleri ve din âlimleri ağırlanırdı.
Şeyh Hamza Zafir Efendi, Sultan II. Abdülhamid Han'ın kendisine intisap etmesine, ilgi ve hürmet göstermesine rağmen hükümdara olan yakınlığını kötüye kullanmamış, bilgi ve kişiliğiyle İstanbul'da saygın bir mevkiye sahip olmuştur.
İlk inşa edildiğinde cami, tevhidhane, selamlıktan ibaret olan yapılar arasında tekke, harem ve misafirhane bölümleri de bulunuyordu. Caminin mimarı tam olarak bilinmemekle birlikte, bahçenin batı kısmına 1905-1906'da Raimondo d'Aronco tarafından türbe, çeşme, kitaplık ilave edildi. Ertuğrul Tekke Camii, yapıldıktan sonra Sultan II. Abdülhamid, Cuma Selamlığı'na bazen bu camide çıkmıştı.
Ertuğrul Tekke Camii, tekke ve türbelerin kapatıldığı 1925 yılında kadar cami-tekke görevini icra etmiş, diğerleriyle birlikte 1925 yılında kapatılmış, binaların mülkiyeti vakıflara geçmişti. Bu dönemde binaların kullanımı önce İstanbul Belediyesi'ne sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmiş, cami-tevhidhane dışında kalan bölümler 1957 yılıma kadar Şair Nedim İlkokulu olarak kullanılmıştır.
Bu arada gerekli bakım yapılmadığı için iyice dökülen binalar, kullanılamaz haline gelince ilkokulun binayı terk ederek bir başka tere taşınması üzerine onarımdan sonra cami olarak ibadete açıldı. 1960 yılının sonlarında çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan ana binaya 1969-1973 yılları arasında Vakıflar İdaresi tarafından onarım yapılmıştır. Son tamiri 2010'da yapılarak hizmete giren ana bina, cami olarak kullanılmakta türbe, kitaplık ve çeşme de sağlam durumdadır.